Barroso: nu cred că toate capitalele au înţeles că trebuie să intervenim URGENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso i-a anunţat astăzi pe eurodeputaţi, reuniţi în plen la Strasbourg, că următorii paşi în criza euro sunt uniunea bancară şi cea fiscală.

„Trebuie să recunoaştem că avem o problemă sistemică (...) Eu nu sunt sigur dacă urgenţa cu care trebuie să intervenim este pe deplin înţeleasă, în toate capitalele", a spus Barroso.

Şeful executivului de la Bruxelles a precizat că în centrul dezbaterilor viitorului Consiliul European vor fi „pilonii pentru viitoarea uniune economică şi monetară", care reprezintă începutul unui proces care ar trebui să asigure creştere pe termen lung.

"Principalii piloni de construcţie înseamnă trecerea spre o uniune bancară şi fiscală. Unele elemente vor însemna un grad mai ridicat de integrare politică, cu măsuri paralele pentru creşterea responsabilităţii şi a legitimităţii", a mai spus şeful CE.

Uniunea bancara:

1. Integrarea financiară este un domeniu în care avem nevoie de progrese majore rapide, chiar şi fără modificarea tratatului.

2. Intervenţie în supravegherea bancară Ar trebui să accelereze adoptarea propunerilor deja pe masa: adoptarea propunerilor Comisiei pentru un cadru de reglementare unic - cerinţele impuse pentru recapitalizare - şi propunerile legate de garanţiile cu privire la depozitele bancare inclusiv regulile care introduc solidaritatea prin creditarea reciprocă obligatorie între fondurile naţionale.

3. Până în toamna acestui an Comisia ar putea fi gata să vină cu propuneri-cheie de introducere a supravegherii bancare mai integrate şi de garantare a depozitelor

Uniunea fiscală:

1. Ar trebui perfecţionate instrumentele financiare precum Fondul temporar de urgenţă pentru zona euro (EFSF) şi fondul permanent de urgenţă (Mecanismul European de Stabilitate - MES) pentru a consolida potenţialul UE de a interveni în sprijinul stabilităţii financiare.

2. E nevoie de o discuţie serioasă de emiterea în comun şi mutualizarea a datoriei naţionale, sub forma obligaţiunilor de stabilitate. Aceasta include un acord privind pre-condiţii, şi anume mult mai multe decizii comune în toate problemele economice şi bugetare. „Nu vom ajunge la obligaţiuni de stabilitate, fără un grad mai mare de integrare", a mai spus Barroso

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite