Comisia Europeană i-a cerut lui Ponta să anuleze OUG-urile care se referă la CCR, să nu mai folosească Monitorul Oficial în scop politic. Actualul preşedinte să nu folosească graţierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană i-a cerut în mod explicit premierului Victor Ponta să reinstaureze puterile CCR, să abroge Ordonanţa de Urgenţă legată de validarea referedumului, să NU mai folosească ordonanţe de urgenţă care afectează funcţionarea instituţiilor fundamentale ale statului, să nu mai folosească Monitorul Oficial în scopuri politice, să se conformeze imediat, TUTUROR deciziilor Curţii Constituţionale. Aceste puncte au fost t

Documentul cu puncte cheie cerute de Bruxelles, căruia premierul s-a angajat să răspundă Comisiei Europene, în scris, până luni, se referă la două tipuri de măsuri: o parte care trebuie să asigure „respectul pentru statul de drept şi independenţa justiţiei - deasupra intereselor politice" şi o a doua parte care se referă la „reinstaurarea încrederii", potrivit unor surse europene. 

Punctele cheie se referă la respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, iar Executivul de la Bruxelles cere Guvernului Ponta să se conformeze IMEDIAT tuturor deciziilor Curţii Constituţionale.

De asemenea, Guvernului României i se cere de către Executivul UE să se angajeze, în special la nivelul autorităţilor publice, că respectă independenţa justiţiei şi că va evita CRITICILE la adresa deciziilor sistemului judiciar.

Numirea Avocatului Poporului trebuie să aibă consensul tuturor partidelor politice iar o astfel de schimbare trebuie făcută printr-un process "transparent şi obiectiv". Potrivit surselor citate, potrivit legilor naţionale Avocatul Poporului are câteva componente cruciale pentru funcţionarea democraţiei: este singura instituţie care poate ataca la CCR decizii cheie.

De asemenea, Guvernului României i se cere de către Executivul UE să se angajeze, în special la nivelul autorităţilor publice, că respectă independenţa justiţiei şi că va evita CRITICILE la adresa deciziilor sistemului judiciar.

Comisia Europeană mai cere preşedintelui interimar Crin Antonescu:

- Să NU nominalizeze, pe durata preşedinţiei interimare a statului, Procuror General al României sau şef al Directorului Naţionale Anticorupţie
- Să NU facă nicio graţiere pe durata preşedinţiei interimare
- Ministrii care au probleme de integritate SĂ SE RETRAGĂ
- Membri ai Parlamentului care au decizii definitive de incompatibilitate ori conflict de interese sau cu condamnări pentru corupţie SĂ DEMISIONEZE

Premierul Victor Ponta s-a angajat să acţioneze IMEDIAT în privinţa punctelor care ţin direct de competenţa sa în calitate de şef al Executivului de la Bucureşti. Pentru unele puncte, premierul a precizat că are nevoie să se consulte cu partenerii politici şi cu Parlamentul.


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite