Comisia Europeană vine în control: Cum aţi folosit fondurile europene?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Algirdas Šemeta, comisarul european pentru fiscalitate, control vamal, anti-fraudă şi audit, vizitează astăzi România.

Comisarul lituanian Šemeta va controla astăzi măsurile luate de România pentru combaterea fraudelor şi a neregulilor din fondurile europene acordate ţării. 

Însa vizita lui este doar una de "curtoazie", o "oportunitate pentru el să se întâlnească cu miniştrii romani" pentru a discuta împreună propunerile lui pentru impozitare . Comisarul pregăteşte momentan o propunere oficială pentru fiscalitate şi anti-fraudă, şi consideră că o vizită în România este "importantă", din moment ce fiecare stat membru UE are un cuvânt de spus în adoptarea unor noi legi, conform principiului unanimităţii. 

"Comisarul nu se află în România pentru a inspecta şi a sancţiona. Dacă se găsesc probleme grave, acestea sunt probabil mai vechi şi Comisia le-a sesizat deja . Dar Comisarul nu este acolo pentru a reacţiona la aşa ceva. Astfel de probleme necesită o investigaţie mai profundă, nu doar o vizită," a spus Emer Traynor, purtătorul de cuvânt al comisarului. 

După vizită, dacă este nevoie, Comisia va sfătui România în ce direcţie trebuie să se îndrepte şi cum ar putea să îşi îmbunătăţească punctele slabe. Comisia va acorda un "sprijin de impulsionare" României să adopte măsurile necesare combaterii fraudei şi să creeze un spaţiu de fiscalitate mai transparent. 

Fondurile UE, "obiectiv important"
Šemeta a spus că un "obiectiv important" al vizitei sale este să verifice cum s-au rezolvat fraudele cu fondurile europene. Însă va discuta cu omologii săi români şi despre problemele cele mai aprinse din agenda sa: strategia de TVA, impozitarea corporatistă comună, precum şi impozitarea sectorului financiar.

În Bucureşti, comisarul Šemeta se va întâlni printre alţii, cu ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şeful autorităţii vamale, Radu Marginean şi şeful  oficiului român de luptă anti-fraudă(DLAF), Claudiu Dumitrescu.

Comisarul va vizita şi Bulgaria mâine, 14 ianuarie 2011, tot pentru a verifica cât de bine s-au descurcat autorităţile bulgare în combaterea fraudei. Šemeta se va întâlni la Sofia cu prim-ministrul bulgar Boyko Borissov, vice prim-ministrul şi ministrul finanţelor Dyankov Simeon şi viceprim-ministrul şi ministrul de interne Tvetan Tvetanov.

În ambele ţări, comisarul va purta discuţii cu un număr mare de oameni pe care îi afectează în mod direct problemele în care el este specializat, cum ar fi frauda, fiscalitatea şi auditul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite