Comisia Europeană are dreptul legal de a taxa companiile aeriene pentru emisiile de CO2/ Canada și SUA se revoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul UE de a limita emisiile de CO2 generate de avioane este legal, a declarat joi (6 octombrie) avocatul general al Curţii Europene de Justiţie, ca răspuns la o plângere din partea companiilor aeriene americane.

Un grup de companii aeriene din SUA şi Canada au contestat recent normele UE într-un tribunal britanic. Tribunalul din Marea Britanie a apelat la CEJ pentru sfaturi, iar "opinia legală" a acesteia a fost că UE se află în legalitate cu noile norme - verdictul este așteptat anul viitor, dar urmează, în general, aceeași linie cu cea a avizului juridic.

"Includerea în schema UE de comercializare a emisiilor a tuturor zborurillor companiilor aeriene de la şi către aeroporturile europene este compatibilă cu principiul de posibilităţi egale şi echitabile prevăzute în așa-numitul acord cer deschis", a spus avocatul general.

Includerea emisiilor generate de avioane oferă șanse egale în ceea ce privește concurența, deoarece, altfel, liniile aeriene care au cetăţenia non-UE ar obține un avantaj competitiv nejustificat faţă de concurenţii lor europeni, a mai declarat acesta.

"Mă bucur să văd că opinia avocatului general concluzionează că directiva UE este pe deplin compatibilă cu dreptul internaţional. UE îşi reafirmă dorinţa sa de a colabora în mod constructiv cu ţările terţe pentru punerea în aplicare a acestei legislaţii", a declarat comisarul pentru schibări climatice Connie Hedegaard.

Avioanele au scăpat până acum de reguli

"Companiile de aeronave au scăpat până acum de reguli, nu au plătit nici măcar TVA pentru kerosenul folosit. Acesta este un efort istoric al UE. Va obliga companiile să cumpere avioane mai eficiente, care ar reduce semnificativ impactul asupra mediului înconjurător," a declarat, pentru Adevărul Europa, Sanjeev Kumar, lobbyist specializat pe probleme de mediu de la compania din Bruxelles E3G.

Asociația Internațională pentru Transport Aerian (IATA) și-a exprimat, însă, "dezamăgirea" față de opinia avocatului general al Curții de Justiție a UE.

"În timp ce avocatul general consideră că Europa are dreptul legal de merge mai departe cu această măsură extra-teritorială, acest aviz nu este împărtăşit de comunitatea internaţională. Multe guverne sunt, și pe bună dreptate, îngrijorate de faptul că noile norme UE încalcă principiul suveranității, precum şi Convenţia de la Chicago. Săptămâna trecută, mai mult de 20 de state, inclusiv India, China, Japonia, SUA, şi Rusia au semnat o declaraţie prin care promit că vor contesta aspectul extra-teritorial al planului Comisiei Europene prin a se adresa Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI). Şi India, de exemplu, a indicar foarte clar că dacă Europa va merge mai departe cu planul său, aceasta va lua măsuri împotriva UE", a declarat Tyler, directorul general al IATA.

"Este în interesul nostru să avem legislație care să ne oblige să folosim avioanele mai eficient, mai ales pentru că prețul petrolului va deveni din ce în ce mai scump," a mai spus Sanjeev.

Țările non-EU, precum China, SUA, India critică noua legislație UE și spun că un astfel de pas poate fi luat doar la nivel global și nu numai UE. "SUA nu poate însă să ne critice că introducem legislație unilateral, pentru că au făcut acest lucru de mult ori, chiar recent," a declarat Sanjeev.

Taxe "verzi" pentru avioane în 2012

Aviația va fi taxată pentru poluare începând cu anul 2012. Comisia Europeană a publicat pe 27 septembrie 2011 punctele de referință pe baza cărora companiile de aeronave își pot calcula nivelul de emisii CO2 permis în fiecare an.

Peste 900 de operatori de aeronave vor putea intra în schema certificatelor de poluare într-o încercare numită de experți ca fiind "un pas înainte spre un transport aerian mult mai sustenabil, mai puțin dăunator mediului, dar mai scump".

Certificatele de poluare sunt deja impuse diferitelor industrii precum prelucrarea oțelului sau companiile energetice, pentru a limita nivelul de poluare pe care acestea îl produc. Ele trebuie să nu depășească o limită de poluare stabilită la nivel UE. În cazul în care acestea poluează sub limita stabilită, ele primesc la începutul fiecărui certificate de emisii CO2, pe care le pot folosi pentru anii următori sau pe care le pot vinde cu aproximativ 10-15 euro per certificat. Amenda pentru companiile care nu respectă limita de emisii CO2 este de aproximativ 100 de euro per certificat - iar aceastea ar fi nevoite să cumpere în fiecare an certificate pentru a-și acoperi nivelul de poluare.

Ultimul pas

Singura măsură rămasă în schema de reducere a poluării din sectorul aviației era să se anunțe modul în care companiile de aeronave își pot calcula eficiența privind emisiile CO2. Comisia Europeană a publicat astăzi nivelul de referință pe baza căruia se vor aloca certificatele de poluare. Mai exact, cei 900 de operatori de aeronave vor primi, în 2012, 0,6797 de certificate per 1000 de tone-kilometru, urmând ca această cifră să scadă la 0,6422 în 2013-2020. În 2012, aceștia vor primi gratuit 85% din cotele alocate pentru aviație, iar în 2013-202 proporția va fi de 82%.

Operatorii care consumă mai puține certificate (sub 85%, respectiv 82%) pot folosi cele rămase pentru a-și îmbunătăți aeronavele și a le face mai eficiente sau pot păstra certificatele de poluare pentru anii următori.

Legea europeană se află în forma sa finală, după ce a fost aprobată de Parlament și Consiliu în 2008. Anul 2012 urmează să fie un an "istoric" pentru industria aeronautică, fiind pentru prima dată când aceasta ar fi taxată pentru nivelul de poluare emis de avioane, spun experții.

Se scumpesc biletele de avion

Prețul biletelor de avion ar putea crește din 2012 cu aproximativ 2 euro per călătorie lungă, în cazul în care costurile cotelor nu vor fi transferate pasagerului. În cazul în care acestea vor fi transferate pasagerului, prețul biletului ar putea crește cu aproximativ 12 euro. Această lege ar afecta numai zborurile frecvente, atât cele de pe teritoriul UE, cât și care doar au ca punct de destinație sau plecare un stat membru al UE.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite