Comisia Europeană: Nu știm nimic despre "bacteria" pentru care se opresc transporturile olandeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană nu a fost informată cu privire la oprirea transporturilor de lalele și carne din Țările de Jos la frontierele române.

"Vom verifica această informație și vom veni imediat cu un răspuns", a spus astăzi (19 septembrie) Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru probleme de sănătate publică, John Dalli.

Michele Cercone, purtător de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström a refuzat să comenteze posibilitatea ca această măsură să fi fost luată de autoritățile române ca reacție la decizia de vineri a Țărilor de Jos de a-și utiliza dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Citește și: România şi Olanda, în gherila florilor

Vineri (16 septembrie) seară, chiar în ziua în care  reprezentanţii Ministerului imigraţiei din Olanda au anunţat că Guvernul de la Haga se va opune aderării României în spaţiul Schengen, vămile române erau luate cu asalt de zeci de inspectori trimişi de la Bucureşti pentru a verifica transporturile de flori trimise dinspre  Olanda. Motivul perchezițiilor? O bacterie "misterioasă": „Am primit dispoziţie să facem o analiză amănunţită a TIR-urilor care transportă flori, seminţe sau bulbi din Olanda şi să luăm legătura cu inspectorii Direcţiei Fitosanitare", a spus Călin Gal, directorul Gărzii Financiare Bihor.

Citește și:Comisarul pentru Afaceri Interne: România şi Bulgaria sunt pregătite de Schengen. Comisia nu are drept de vot, e decizia statelor membre

 „Toate ghivecele ridicate vor fi trimise la Bucureşti, iar în cel mai scurt timp se va şti rezultatul. Nu ştim exact ce se caută. Noi doar am primit dispoziţii să preluăm probe din toate încărcăturile care trec prin Vama Borş şi transportă flori, seminţe sau bulbi. Se caută viruşi sau bacterii care pot avea influenţe negative asupra omului, solului sau plantelor", a spus inspectorul Amalia Laslău, din cadrul Direcţiei Fitosanitare. 

Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov  a declarat sâmbãtã (17 septembrie) că își va reconsidera sprijinul pentru reforma spațiului Schengen dacã se dovedește că aderarea Bulgariei la spațiul fără frontiere este tratatã incorect.

Citește și: Reforma SCHENGEN: Cine vrea control la graniţe trebuie să întrebe Bruxelles-ul. Greii Europei se opun

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite