Comisia Europeană propune o taxă UE pentru tranzacții financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene

Comisia Europeană a propus astăzi(28 septembrie) crearea unei taxe pentru tranzacții financiare la nivel UE care ar genera venituri anuale de 57 de miliarde euro.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a anunțat această măsură în timpul discursului său de astăzi (28 septembrie) din Parlamentul European privind "starea Uniunii Europene".

"Este o chestiune de echitate", a spus preşedintele Barroso. "A venit timpul ca sectorul financiar să aducă o contribuție societății care l-a ajutat."

Comisarul european pentru impozitare, uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Šemeta a descris, în termeni generali, parametrii pe baza cărora va fi percepută noua taxă și a spus că se așteaptă ca aceasta să "îmbunătățească modul de funcționare a serviciilor financiare din piața internă a UE" și să genereze venituri de 57 de miliarde de euro pe an, sumă care va fi apoi împărțită între bugetele europene și cele naționale.

Taxa ar avea un domeniu de aplicare larg care ar atinge majoritatea produselor financiare, "pentru a se evita situația în care activitatea ar trece de la un produs financiar la altul, pentru a  se scăpa de impozit", a spus comisarul pentru impozitare.

Ratele taxei ar fi "scăzute". Mai exact, aceste asunt de 0,1% pentru acţiuni şi obligaţiuni şi de 0,01% pentru alte produse. "Costul taxei va fi astfel scăzut, în comparaţie cu atractivitatea globală a pieţelor noastre financiare," a mai spus  Šemeta.

Pentru a diminua riscul relocării tranzacțiilor, noul impozit ar fi impus în locul de reședință al instituţiei financiare implicate în proces. "Astfel, acesta va captura toate tranzacţiile financiare legate de piaţa financiară europeană sau economia europeană. ," a mai spus comisarul Šemeta.

Noul impozitul s-ar concentra pe tranzacţiile care au loc între instituţii financiare, ceea ce reprezintă 85% din toate tranzacțiile financiare.

Tranzacţiile persoanelor fizice, cum ar fi plata cu cardul de credit, împrumuturile private, de economii sau contractele de asigurare nu ar fi afectate de noul impozit propus de CE.

De asemenea, nici tranzacţiile direct legate de finanţarea economiei productive, cum ar fi emiterea de acţiuni şi obligaţiuni sau împrumuturile pentru întreprinderi nu vor fi impozitate.

Comisarul pentru impozitare a anunțat că vrea să promoveze taxa nu numai la nivel UE, ci și global. "Ne-am angajat în promovarea la nivel global a acestei taxe pentru tranzacții financiare," a mai spus Šemeta.

O astfel de propunere are nevoie, însă, de acordul celor 27 de state membre pentru a putea fi implementată. Deși Franța și Germania s-au declarat, în trecut, în favoarea unei astfel de taxe, unul dintre statele UE care se opune cu vehemență este Marea Britanie, a cărei economie se bazează pe puternica industrie bancară din centrul său financiar din Londra.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite