Comisia Europeană:Știm de cererea de a media reorganizarea României/E o problemă națională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a fost înștiințată de posibilitatea unei cereri de mediere a reorganizării teritoriale a României, dar spune că nu are nicio putere de a acționa.

"Reorganizarea României în regiuni nu ține de competența Comisiei Europene," a declarat, pentru Adevărul Europa, Ton van Lierop, purtătorul de cuvânt al comisarului european responsabil pentru politica regională Johannes Hahn.

"Structura autorităților regionale și locale este strict o problemă a statelor membre. Comisia Europeană nu joacă niciun rol în această situație," a spus Van-Lierop.

Contactat de Adevărul Europa, Van-Lierop a spus că fusese înștiințat de posibilitatea unei cereri de a media reorganizarea teritorială din România, dar că trebuie să se consulte cu toți experții Comisiei înainte de a acționa.

"Cerem Bruxelles-ului să medieze problema"

România şi Ungaria trebuie să găsească împreună soluţii pentru reorganizarea teritorială anunţată de preşedintele Traian Băsescu. Dacă nu ajung la un acord, cele două părţi ar putea cere Bruxellesului să medieze problema. Este declaraţia lui Richard Horcsik, membru marcant al partidului aflat la guvernare în Ungaria, Fidesz, şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Legislativul de la Budapesta. El a avertizat că reorganizarea administrativă a României, prin comasarea judeţelor în opt regiuni, riscă să strice relaţiile dintre Bucureşti şi Budapesta.

"Dacă se realizează reorganizarea României în regiuni, mi-e teamă că se vor isca tensiuni în relaţiile româno-ungare. Trebuie găsită o soluţie, am putea cere chiar şi ajutorul Bruxellesului", a declarat Horcsik, precizând că, în primul rând, se vor creea tensiuni în rândul populaţiei României, între locuitorii celor trei judeţe cu populaţie majoritar maghiară şi locuitorii din celelalte judeţe.

"Ştiu că aceasta (reforma administrativă) este o problemă internă a României, dar trebuie să spun că nu mai este vremea problemelor şi politicilor interne în cadrul Uniunii Europene", a declarat oficialul de la Budapesta, amintind că atât Ungaria, cât şi România sunt membre UE.

Precedentul slovac sperie Budapesta

"Avem relaţii bune, dar trebuie găsită o soluţie la nivel guvernamental şi local. Nu-mi place naţionalismul, nici extremismul, dar sunt ungur şi este normal să fiu preocupat de problemele etnicilor maghiari din afara ţării, aşa cum un german este preocupat de soarta etnicilor germani din străinătate", a adăugat oficialul maghiar.

El a explicat că reorganizarea teritorială a României a născut temeri la Budapesta şi pentru că există un precedent nereuşit în Europa. "Reorganizarea administrativă a Slovaciei a <<rupt în două>> comunitatea maghiară din această ţară", a spus el. "Sper ca Executivul român să găsească soluţii europene la problema reorganizării în regiuni a ţării", a subliniat parlamentarul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite