Comisia Europeană ceartă Grecia şi Italia – planul de salvare a Greciei atârnă de un fir de păr!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi-a exprimat vineri îngrijorarea faţă de evoluţile progranmelor de reforme din Grecia şi Italia, ţări lovite din plin de criza datoriilor suverane. Delegaţia Fondului Monetar, Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene a părăsit brusc Atena, în timp ce Parlamentul de la Roma "ajustează" puternic planul de austeritate propus de guvernul lui Silvio Berlusconi.

Comisia Europeană a primit cu îngrijorare vestea plecării intempestive din Atena a delegaţiei FMI , CE ;i BCE, eveniment petrecut joi seara. Într-un comunicat difuzat vineri, Comisia reaminteşte Greciei că trebuie să adopte de restructurare şi mai puternice.

"Misiunea a realizat progrese importante, dar a părăsit temporar Atena, pentru a permite autorităţilor să finalizeze elementele tehnice, printre altele, legate de bugetul pe 2012 şi de reformele structurale",

O comisie comună a FMI şi BCE s-a aflat la Atena de la începutul acestei săptămâni, pentru a evalua progresele a Greciei în aplicarea programelor de austeritate şi de restructurare, impuse de către creditorii internaţionali, în schimbul unul pachet de salvare de 110 miliarde de euro.

Misiunea a părăsit Grecia mai devreme decât se prevăzuse, pe fondul zvonurilor apărute în presa locală privind existenţa unor dezacorduri accentuate între cele două părţi.

Comunicatul Comisiei vine să contrazică însă aceste zvonuri, afirmând că "atmosfera discuţiilor a fost bună", în timp ce Amadeu Altafaj-Tardio, purtătorul de cuvânt de la cabinetul Comisarului pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a afirmat vineri că "pauza a fost convenită de ambele părţi".

Cu toate acestea, publicaţia EU Observer citează alte surse europene care susţin că misiunea FMI, CE şi BCE fusese programată să continue până săptămâna viitoare.

Atena trebuie să demonstreze progrese importante în aplicarea reformelor şi reducerea deficitelor, dacă vrea să primească, până la sfârşitul lui septembrie, tranşa de 8 miliarde de euro, din partea FMI şi a Uniunii Europene, vitală pentru evitarea încetării de plăţi.

Presa europeană face referiri la un raport, nedat publicităţii, al Biroului Pentru Monitorizarea Execuţiei Bugetare, un organism independent de supraveghere recent înfiinţat, potrivit căruia guvernul grec nu a reuşit să controleze deficitele, iar datoriile au scăpat de sub control.

În comunicatul de vineri, Comisia a afirmat că se aşteaptă ca misiunea să se întoarcă la Atena, la jumătatea lunii septembrie, "când este de aşteptat ca autorităţile elene să fi finalizat lucrările tehnice."


Îngrijorare cu privire la Italia

Tot vineri, Comisia şi-a exprimat oficial îngrijorarea faţă de "compromisurile" din Parlamentul italian, operate asupra pachetului de austeritate de 45 de miliarde de euro, anunţat recent de guvernul lui Silvio Berlusconi.

"Suntem ingrijoraţi văzând modificările operate asupra măsurilor de luptă împotriva evaziunii fiscale ", se spune în Comunicatul Comisiei Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite