Comisar-problemă reciclat de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jacques Santer a condus Executivul european până în 1999. A demisionat când se lansa moneda euro, în urma unor acuzaţii de corupţie. Acum, Santer e chemat să adune bani pentru a salva euro.

Jacques Santer, fost şef al Comisiei Europene - fost premier al Luxemburgului, care a demisionat în 1999, împreună cu întregul său colegiu pe fondul acuzaţiilor de corupţie şi incompetenţă - a fost numit, luni noapte, de miniştrii zonei euro ca responsabil pentru atragerea de investitori pentru fondul de urgenţă al UE.

Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Fondului European pentru Stabilitate Financiară, Klaus Regling, a anunţat cum va funcţiona „puterea combinată" de împrumut a zonei euro în criza datoriilor suverane. Capacitatea de împrumut a zonei euro este una dintre cele mai mari probleme pentru pieţele financiare, ea fiind în acest moment limitată la 500 de miliarde de euro.

Miniştrii zonei euro au anunţat că este finalizat tratatul pentru Mecanismul European de Stabilitate - fondul permanent de urgenţă, dar ieri au evitat să spună dacă resursele sale sunt pe măsura aşteptărilor şi cerinţelor partenerilor externi. FMI tocmai a avertizat că, pentru a creşte resursele pentru eurozonă, trebuie ca ea însăşi să şi le consolideze.

„Jacques Santer şi-a servit ţara şi Europa cât a putut de bine", a spus preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, care este de altfel succesorul lui Santer în postul de premier al Luxemburgului.  

A lăsat UE în dezordine

Descris deseori ca „genial" şi „amabil", Santer a primit o lovitură grea în urma scandalului din 1999 şi demisiile unor comisari, scria BBC după acuzaţiile de fraudă de la Bruxelles. Catolic şi francofil, Santer, acum în vârstă de 75 de ani, este dedicat Luxemburgului în care s-a născut şi unde a fost avocat şi apoi funcţionar public până să intre în politică. Zece ani a fost ministru de Finanţe al ţării sale (1979 - 1989). Apoi, 11 ani a fost premier al Luxemburgului. A devenit cel de-al nouălea preşedinte al Comisiei Europene.

„Să faci mai puţin, dar să faci mai bine", acesta a fost sloganul lui Santer, luat în râs la vremea lui. Un grup independent de experţi l-a acuzat că prezidează „un regim corupt care promovează nepotismul". Managementul  slab al lui Santer a lăsat UE în dezordine într-un moment crucial - reformele care aveau să pregătească extinderea din 2004 şi lansarea monedei unice, euro.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite