Cod roşu pe fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertizează că legislaţia privind accesarea fondurilor europene trebuie urgent revizuită
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertizează că legislaţia privind accesarea fondurilor europene trebuie urgent revizuită

Un avertisment fără precedent arată că România riscă suspendarea a cinci programe din fonduri europene dacă până în iunie nu rezolvă probleme de sistem pe care le are în cheltuirea banilor UE.

Prima alertă a venit tocmai de la ministrul pentru Afaceri Europene, fostul comisar UE Leonard Orban, care săptămâna trecută a avertizat că este vitală corectarea disfuncţionalităţilor în cheltuirea banilor UE în următoarele două luni, aşa cum a cerut Bruxelles-ul. Altfel, plăţile de la UE, pe cele mai importante cinci programe operaţionale, care reprezintă 97% din sumele alocate României prin politica de coeziune pe perioada 2007-2013 vor fi oprite.

O astfel de perspectivă ar înseamnă practic ratarea creşterii ratei de absorbţie la 20% anul acesta. A doua alertă a venit pe agricultură. Şi acolo sunt probleme: Oficiul de Luptă Antifraudă al UE a început o anchetă în privinţa unor cheltuieli făcute de România.

Şase cazuri sub ancheta OLAF

Neregulile la cheltuirea banilor pe programul pentru agricultură sunt confirmate de Bruxelles, dar nu şi varianta suspendării unor plăţi.  Oficiul de Luptă Antifraudă al UE (OLAF) a declanşat şase investigaţii în legătură cu sistemul plăţilor directe în mai multe locuri din România. Aceste anchete se referă în special la chestiuni uzuale precum eligibilitatea terenurilor şi dreptul la ajutor. Orice posibilă recuperare a fondurilor ce ar rezulta în urma investigaţiilor este o chestiune ce ţine decizia Comisiei Europeane şi a României de îndată ce anchetele vor fi finalizate, au precizat, pentru „Adevărul Europa", surse europene.

Întrebaţi despre pericolul unor eventuale suspendări a plăţilor pe agricultură, reprezentanţii Comisiei Europene au precizat: „Nu. Suspendarea plăţilor directe este un pas pe care îl avem în vedere doar atunci când există probleme sistemice. În acest caz, OLAF a precizat că investigaţiile pe care le are pe rol vizeză cazuri care nu au legătură între ele, ci vizeză doar chestiuni de eligibilitate şi dreptul la ajutor", a declarat, pentru „Adevărul Europa", Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Altfel spus, managementul şi controlul fondurilor pe Politica Agricolă Comună depind de autorităţile române. „Apoi, noi verificăm controalele făcute de autorităţile naţionale şi răspunsurile pe care le-au dat la problemele găsite", a mai precizat Waite. 

Alertă la programele operaţionale

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a avertizat joi, potrivit Mediafax, că autorităţile de la Bucureşti au termen până la sfârşitul lunii iunie pentru a întreprinde acţiuni astfel încât să evite suspendarea a cinci programe:  Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), Programul Operaţional Sectorial  Transport (POS Transport), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programul Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Plăţile pe două dintre acestea, POR şi POSDRU, au fost deja suspendate în ultimul an din cauza neregulilor în achizi­ţiile publice. Reluarea lor a însemnat întârzieri pentru beneficiari şi eforturi bugetare interne.

Recent, autoritatea de management a POSDRU a anunţat că, din cauza întârzierilor, beneficiarii proiectelor vor primi bani de la buget, prin Trezorerie, din fonduri provenite din privatizări. Termenul iunie 2012 este impus printr-un aşa-numit plan de acţiune pe care Comisia Europeană l-a convenit cu autorităţile de la Bucureşti şi prin care mai multe defecţiuni de sistem trebuie corectate în România.

Această perspectivă, a suspendării plăţilor pe mai multe programe operaţionale pentru România, exista de la mijlocul lunii trecute, când plăţile pe POSDRU au fost reluate „parţial" sub rezerva unor „corecţii financiare" din partea Comisiei Europene şi a unor misiuni de audit care au fost trimise luna aceasta în România.

CE: sistemul nu depistează neregulile

 „Auditul Comisiei Europene a descoperit slăbiciuni în detectarea şi prevenirea neregulilor ce apar în achiziţiile publice pe proiectele din fonduri europene. Prin urmare, Comisia a cerut acţiuni din partea autorităţilor române care trebuie finalizate până în iunie 2012", au declarat pentru „Adevărul Europa" experţi ai Cabinetului comisarului european Johannes Hahn, responsabil cu politica regională, la momentul reluării, sub rezerve, a plăţilor pe POSDRU.

Mai multe măsuri trebuie luate de autorităţile de la Bucureşti, potrivit acestui plan, printre care: sancţionarea conflictelor de interese chiar dacă ele sunt acum reglementate, o procedură funcţională pentru sesizarea ANI atunci când există sesizări sau dubii asupra unor beneficiari (cazul fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş, a cărui soţie a fost beneficiară a unor programe europene), standardizarea procedurilor de licitaţii pe toate programele operaţionale, responsabilizarea autorităţilor de management, care nu vor mai putea să paseze răspunderea la comisiile sau la autoritatea de licitaţii,  şi respectarea termenelor de decontare a banilor către beneficiar.

"Suspendarea plăţilor directe este un pas pe care îl avem în vedere atunci când există probleme sistemice.''
Roger Waite purtător de cuvânt al comisarului pentru Agricultură

Ce bani riscăm să pierdem

- Cele 5 programe din finanţarea totală destinată României au alocate următoarele sume:
- POS Transport -  19,8 miliarde de lei, din care a decontat 6,13%
- POS Mediu -  19,6 miliarde de lei, din care a decontat 3,38%
- POR - 16,2 miliarde de lei, din care a decontat 11,73%
- POS DRU -  15,11 miliarde de lei, cu o rată de absorbţie de 5,48%
- POS CCE -  11,1 miliarde de lei şi a decontat 6,44%

8,36% este rata de absorbţie a României, recent revizuită de Ministerul Afacerilor Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite