Criza grecească ajunge în Cipru chiar înainte de preluarea preşedinţiei UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cipru ar putea fi următorul stat UE care să aibă nevoie de ajutor financiar european pentru ca sectorul său bancar să poată să facă faţă impactului crizei din Grecia, a declarat Panicos Demetriades, guvernatorul Băncii naţionale centrale a Ciprului, pentru Financial Times.

Demetriades a recunoscut că deadline-ul de la sfârşitul acestei luni pentru recapilazarea băncilor europene înseamnă ca Cipru să găsească cel puţin 1,8 miliarde de euro pentru Banca Populară cipriotă, al doilea cel mai mare creditor al ţării, ceea ce face tot mai probabilă varianta în care Ciprul să aibă nevoie de ajutorul UE.

Michalis Sarris, presedintele Băncii Populare, a sugerat şi el că ţara are puţine alternative. avut alternativă puţin. "Este greu să vedem de unde va veni capitalizarea, dacă nu de la Europa", a declarat Sarris pentru FT, menţionând faptul că variantele de împrumut ale Ciprului au fost tot mai puţine în ultimele luni.

Deadline-ul pentru recapitalizarea băncilor vine exact în momentul în care Cipru va prelua preşedinţia UE şi pune ţara, care a refuzat până acum asistenţa europeană preferând să se împrumute de la Rusia, într-o nouă postură. Potrivit ultimelor reguli ale UE, băncile trebuie să opereze o recapitalizare până pe 30 iunie 2012.

Noua situaţie mai arată ceva: continuarea contagiunii crizei greceşti care a lovit Ciprul în mod special după ce a fost nevoie de implicarea sa în ştergerea a 3 miliarde de euro din datoriile suverane ale Greciei şi are mai bine de 22 de miliarde de euro în împrumuturi către sectorul privat din ţara cea mai lovită de criză.

Ciprul are o sensibilitate aparte la problemele sectorului financiar văzute ca principal motor al economiei.

Reprezentanţi ai Guvernului cipriot au declarat săptămâna aceasta, la Bruxelles, în preajma pregătirilor pentru preluarea preşedinţiei UE, că "din fericire" nu toată economia depinde de sistemul financiar. "Nu este ceva cu care să ne descurcăm singuri", a precizat oficialul guvernului de la Nicosia întrebat despre eventualitatea ieşirii grecilor din zona euro şi impactul asupra sistemului bancar al Cirpului, foarte dependent de Grecia.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite