China nu este eroul salvator al Europei în fața crizei financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa nu ar trebui să se aștepte de la China să sară în ajutorul ei și să devină eroul care o salvează de la criza datoriilor, a scris astăzi (30 octombrie) agenția de știri Xinhua într-un comentariu.

"Pe fondul unei astfel de crize fără precedent în Europa, China nu poate nici să-și asume rolul de erou salvator pentru europeni, nici să ofere un "leac" pentru starea generală a UE," scrie Xinhua.

China a spus în repetate rânduri că este încrezătore în abilitatea statelor UE de a se redresa și a lupta împotriva contagiunii crizei datoriilor suverane. Aceasta a mai spus că va face eforturi pentru a se asigura că cele 27 de țări își vor reveni economic. Gestul nu este neapărat unul mărinimos. Este în interesul Chinei să ajute Europa - europenii sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai Chinei.

FOTO (jos): Europa este cel mai mare partner comercial al Chinei. Industriașii chinezi se tem că, din cauza crizei, nu-și vor mai putea vinde marfa în Europa

Industriaşii din China se tem că nu-şi vor mai putea vinde marfa în Europa

La summitul european din 26 octombrie, numit de analiști un summit istoric pentru UE și moneda euro, liderii zonei euro au propus un pachet de măsuri pentru a combate criza datoriilor suverane și a preveni răspândirea sa pe restul continentului. Aceștia au convenit asupra unui plan de recapitalizare a băncilor europene, asumării din partea investitorilor privați a unei pierderi de 50% din valoare obligațiunilor deținătorare de datorii grecești și măririi capacității fondului de salvare european, numit și Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară.

1,000 de miliarde de euro pentru a opri contagiunea crizei

FESF va crește de patru-cinci ori, ajungând la suma de aproximativ 1,000 de milliarde de euro, după ce momentan a mai rămas cu în arpoximativ 250-275 de milliarde de euro din suma inițial alocată de 440 de milliarde de euro, după ce a oferit fonduri de salvare financiară Greciei, Irlandei și Portugaliei. Transformarea FESF într-un instrument mult mai puternic de salvare al economiilor lovite de criza datoriilor suverane se va realiza folosind două opțiuni, dintre care una presupune implicarea unei țări precum China. Mai exact, se va crea un vehicul de investiții cu scop special ("special purpose investment vehicle" sau SPIV) care se va finanța prin investitori străini suverani sau privați, cum ar China sau fondurile de investiții din Orientul Mijlociu care să poată cumpăra obligațiuni ale țărilor din zona euro cu probleme. Acesta ar avea parte de sprijin și din partea Fondului Monetar Internațional, după cum s-a convenit miercuri (26 octombrie).

Deși ambițios, pachetul anunțat de liderii europeni nu a oferit însă suficiente detalii. Piețele financiare, deși au răspuns pozitiv, așteaptă acum o lămurire mai minuțioasă a fiecărui punct convenit de liderii UE pentru a opri contagiunea crizei pe restul continentului.

Cum FESF este principala umbrelă care ar putea proteja economiile UE de răspândirea crizei și având în vedere că analiștii se tem că Italia ar putea avea nevoie în curând de un pachet de salvare UE-FMI (precum Grecia, Irlanda și Portugalia), liderii UE au început deja discuțiile necesare pentru mărireaimediată a fondului de salvare.

FOTO (jos): Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi omologul chinez, Hu Jintao

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi omologul chinez, Hu Jintao

Președintele FESF, Klaus Regling a călătorit în Beijing după summitul zonei euro pentru a discuta cu oficiali chinezi cu cât ar putea contribui China la fondul de salvare. De asemenea, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a discutat după summitul de miercuri (26 octombrie) la telefon cu omologul său chinez, Hu Jintao, despre contribuţia Beijingului la rezolvarea crizei europene. Discuțiile lor nu au rezultat însă într-o concluzie oficială, implicarea Beijingului depinzând încă de toate detaliile care trebuie încă comunicate privind pachetul de salvare al zonei euro.

Și dacă va exista un faliment?

"Și dacă va exista un faliment în viitor? Dacă alte țări vor călca pe urmele Greciei? Mulți oameni s-ar întreba de ce să intrăm noi în dezordinea aceasta," a spus Xiong Hou, cercetător pentru Academia de Științe Sociale a Chinei, citat de agenția de știri chineză Xinhua. "Soluția-cheie la criza datoriilor și linia vieții economiei europene se află în mâinile europenilor, mai degrabă decât în ale Chinei," a adăugat Xiong.

Scenariul potrivit căruia o economie emergentă precum China ar fi lăsată să plătească facturile europenilor, în timp ce aceștia nu mișcă niciun deget este innaceptabil, scrie agenția de presă chineză. "Este ca și cum cineva a creat o gaură foarte mare și acum altcineva este rugat să o astupe," a mai spus Xiong.

FOTO (jos): Liderii UE mai au multe detalii de pus la punct pentru a alunga suspiciunile Chinei privind un faliment al Greciei

Grecia a obţinut ştergerea a 50% din datoriile către creditorii privaţi

Zona euro trebuie să vină cu un plan pe termen scurt mai convingător pentru a reda credibilitatea Europei în fața investitorilor, mai scrie Xinhua. Pe termen lung, europenii au datoria "de a-și face ordine în casă și a impune reforme dureroase și politici fiscale și monetare responsabile", a mai spus Xiong.

Până în momentul de față, investițiile directe nefinanciare ale Beijingului în UE au fost destul de mici, potrivit FT, ele reprezentând mai puțin de 0,2% din toate investițiile străine de capital în Europa.

În plus, în ciuda faptului că rezervele valutare ale Chinei sunt uriaşe, atingând o cifră nu mai mică de 3.200 de miliarde de dolari, ele nu îi oferă acesteia statutul de partener puternic pe scară mondială, pentru că ele nu pot fi folosite decât sub condiții foarte stricte, ceea ce presupune și impunerea multor condiții statelor din zona euro în schimbul spriijinului financiar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite