Comisia Europeană vrea mai multe puteri asupra Schengen în ciuda cerinței Spaniei, Germaniei și Franței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania, Franța și Germania au cerut Comisiei Europene să păstreze dreptul guvernelor naționale de a reintroduce controale temporare la granițele interne ale Schengen.

"Este o situație neobișnuită să se facă deja comentarii pe o propunere care încă nici nu a fost lansată," a spus Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Comisia Europeană va lansa vineri (16 septembrie) o propunere de întărire a spațiului Schengen, reformă care face parte dintr-un plan amplu de consolidare a spațiului comun fără bariere. Oficiali seniori ai Comisiei au confirmat faptul că aceasta își dorește puteri sporite în privința controalelor la granițele Schengen. 

La doar trei zile înainte de prezentarea acestei propuneri, Franţa, Germania şi Spania au cerut Comisiei Europene, printr-o scrisoare comună, să păstreze dreptul statelor membre Schengen de a reintroduce temporar controale la granițele interne, în cazul în care guvernele lor consideră necesară o astfel de măsură. Ele au făcut apel la principiul "suveranității" naționale, un drept pe care UE este obligată să îl respecte.

"Documentul la care am lucrat până acum nu se va schimba," a adăugat Cercone. "Propunerea noastră nu vizează anumite șări în mod specific, ci este menită să întărească întreg spațiul Schengen și să creeze un mecanism la nivel UE pentru a proteja dreptul cetățenilor de a călători liber în spațiul Schengen, fără a fi supuși controalelor la frontiere".

Documentele care vor fi prezentate presei vineri (16 septembrie) se află în "proces de finalizare", a mai spus Cercone. Acesta nu a oferit informații privind posibilitatea de a interveni în textul existent până la prezentarea de vineri a propunerii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite