Centralele nucleare, la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După dezastrul din Japonia, centralele nucleare din Europa vor fi supuse unor teste de stres, au decis experţii UE din statele membre. Zeci de experţi din ţările europene au discutat ieri, la Bruxelles, despre creşterea siguranţei reactoarelor nucleare.

Este nevoie de teste de stres pentru cele 143 de centrale nucleare din Europa, care să arate cât de sigure sunt în cazul unor cutremure şi cum funcţionează sistemele lor de răcire? Acestea au fost cele mai importante întrebări la care reprezentanţii statelor membre invitate la Bruxelles de comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger au răspuns. 

La întâlnire au participat cei 27 de miniştri ai Energiei, toate cele 27 de autorităţi naţionale de securitate nucleară şi toţi operatorii centralelor nucleare din UE. "S-a discutat despre un test de stres care trebuie aplicat tuturor instalaţiilor nucleare, la început celor din interiorul UE, apoi celor din afara ei. Încă nu s-a stabilit ce înseamnă aceasta, dar e vorba despre o evaluare a instalaţiilor nucleare puse în faţa unor evenimente neprevăzute", a declarat ieri, după întâlnirea cu comisarul Oettinger, Vajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. „România este de acord cu acest test de siguranţă", a mai precizat preşedintele Comisiei. Decizia pentru evaluarea centralelor nucleare din UE aparţine statelor membre, Comisia Europeană neavând pârghii prin care să impună controale.

Cât de periculoase sunt radiaţiile pentru Europa?

"Nu avem nicio putere să trimitem în acest moment experţi în ţările membre pentru a verifica dacă centralele lor nucleare sunt sigure. O putem face doar dacă avem o solicitare în acest sens", a spus Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Energie. Nu există, la acest moment, niciun indiciu că accidentele de la centralele nucleare din Japonia afectează ţările din Uniunea Europeană, a anunţat ieri Comisia. Serviciile de protecţie civilă din statele membre sunt gata să acorde ajutor Japoniei de îndată ce autorităţile din această ţară vor avea nevoief. 22 de ţări membre şi-au oferit sprijinul pentru Japonia, dar deocamdată niciun ajutor internaţional nu a fost solicitat. Comisia Europeană a mai anunţat că toate consulatele în Japonia vor oferi cetăţenilor UE orice informaţie de care ar avea nevoie şi transmite recomandarea ca deplasările în această ţară să se facă doar dacă este neapărat necesar.

Cine nu renunţă la energie nucleară

Potrivit cabinetului comisarului Oettinger, decizia dezvoltării sau abandonării planurilor pentru energie nucleară este competenţă naţională, iar UE respectă decizia fiecărui stat membru. "Sunt ţări care au în derulare programe de dezvoltare a unor reactoare nucleare. Au spus că vor analiza, dar nu vor renunţa la posibilitatea de a dezvolta energie nucleară. Şi alte ţări au spus că în mixul de energie pe care vor să-l realizeze, să aibă şi componenta nucleară", a declarat ieri, la Bruxelles, Vajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. În acelaşi timp, UE pregăteşte standarde de siguranţă uniforme prin adoptarea Directivei privind securitatea nucleară care trebuie să fie aplicată în Europa până la 22 iulie 2011.

Câte centrale nucleare sunt în Europa

14 dintre 27 de state membre au optat pentru energia nucleară. În UE există în acest moment, în stare de funcţionare, 143 de centrale nucleare: Belgia (7), Bulgaria (2), Republica Cehă (6), Finlanda (4), Franţa (58), Germania (17), Ungaria (4), Ţările de Jos (1), România (2), Slovacia (4), Slovenia (1), Spania (8), Suedia (10), şi Marea Britanie (19). Italia şi Polonia intenţionează să contruiască noi instalaţii de energie nucleară.

"Nu avem nicio putere să trimitem în acest moment experţi în ţările membre pentru a verifica dacă centralele lor nucleare sunt sigure. O putem face doar dacă avem o solicitare în acest sens."
Marlene Holzner
purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Energie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite