Cele mai bune locuri de scăldat/ Dă un click şi află cum e apa în orice staţiune din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plajele cu cea mai bună calitate a apelor
Plajele cu cea mai bună calitate a apelor

Plajele cu cea mai bună calitate a apelor se află în Cipru şi în Sardinia. Croaţia e şi ea pe aproape. Calitatea apelorde scăldat este importantă pentru alegerea desti­na­ţiei de vacanţă.

Potrivit unui raport dat publicităţii de Bursa Internaţională de Turism de la Berlin, turismul  european va începe să-şi revină în 2011. Pe de o parte, încep să se facă simţite efectele relativei stabilizări financiare şi ale uşoarei creşteri economice din ultimul an. Pe de altă parte, destinaţiile în zone de instabilitate, cum ar fi cele din Africa de Nord sau zona Golfului, nu mai au atractivitate.

Cu un click afli cum e apa pe plaja pe care îţi petreci concediul

Şi premiul merge la...

Un element aproape la fel de important pentru alegerea locului de vacanţă în reprezintă, bineînţeles, calitatea plajelor şi a apei. Ieri, Comisia Europeană a publicat raportul anual privind calitatea apelor de îmbăiere. Vestea bună este că 92% din apele de pe coastele maritime şi 90% din apele interioare îndeplinesc normele minime pentru înot. Numai în cazul a 2,8% din apele interioare şi 1,2% dintre coastele maritime aveţi şansa de a întâlni inscripţia „Scăldatul interzis", din motive de calitate îndoielnică a apei. Restul reprezintă ape neclasificate sau în legătură cu care nu există date.

Există însă numeroase diferenţe între ţări, iar raportul îi scoate în evidenţă pe cei mai buni. Pe locul întâi se află Cipru, unde totalitatea apelor de pe coastele insulei îndeplinesc normele cele mai stricte de calitate. Urmează Croaţia, cu 97%, Malta cu 95%, Grecia cu 94% şi, surprinzător, Irlanda, cu 90%. De asemenea, în Sardinia, apa este excelentă aproape în totalitate.

Nu acelaşi lucru se întâmplă însă pe ansamblul coastelor italiene, unde mai puţin de 80% din ape au calitate excelentă. O bună calitate a apei poate fi întâlnită şi pe coasta mediteraneeană a Franţei, unde aproape 90% din locurile de scăldat beneficiază de o calitate excelentă, restul atingând doar standardele acceptabile. Pentru amatorii înotului în apele de munte: în Bavaria, 80% din apele interioare au o calitate excelentă, în Austria  - 70%, iar în Alpii francezi - peste 50%.

92% din apele de pe coastele maritime ale ţărilor UE îndeplinesc standardele pentru scăldat.

România, din nou după Bulgaria

Dar cum stă România la acest capitol? Deloc strălucit. Pe coasta românească a Mării Negre nu există plaje despre care să se poată spune că beneficiază de o apă la standarde excelente. Însă apa atinge peste tot standardele acceptabile. Vestea mai rea e că, în 2009, aveam, totuşi 10% din locurile de îmbăiere de pe litoral de calitate foarte bună. Acum, nu mai avem. Cum, probabil, era de aşteptat, la vecinii bulgari toate locurile de îmbăiere ating standardele acceptabile, dar aproape 80% din ele sunt de calitate foarte bună. 

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite