Ce vrea noul preşedinte PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ales cu majoritate absolută, noul şef al Legislativului UE, Martin Schulz (social‑democrat), vrea mai multă putere pentru Parlamentul European.

Votat cu 387 de voturi din 670 de buletine validate, în urma înţelegerii cu popularii europeni - cel mai mare grup din Parlamentul European -, Martin Schulz a anunţat că vrea să fie un „partener al Comisiei Europene". El vrea să lupte împotriva celor care pun suveranitatea naţională înaintea celei europene şi să nu lase agenţiile de rating să rămână „mai puternice decât democraţia".

Criticile la adresa agenţiilor de rating au fost incluse şi în „felicitările" pentru noul preşedinte. „Cei care pretind că democraţia nu poate fi decât naţională încă nu au înţeles că suntem deja în epoca globalizării şi că trăim în secolul 21. Cei care rezistă la ideea de suveranitate a Europei dau suveranitatea reală unor operatori anonimi de pe pieţe care nu sunt supuse niciunui control democratic", a spus preşedintele Comisiei Europene, José Barroso.

 „Nu voi trăda încrederea pe care mi-aţi acordat-o astăzi", a spus Schulz în primul discurs în noua funcţie. „Pentru prima dată de la înfiinţare, eşecul Uniunii Europene se conturează ca o posibilitate reală", a mai adăugat liderul socialiştilor. Ar vrea să facă mai mult pentru imaginea Parlamentului European şi a anunţat prima schimbare: va folosi un clopoţel în loc de ciocanul cu care preşedintele face linişte în sală sau anunţă începerea unei noi sesiuni de lucru.

Şapte dintre cei 13 foşti preşedinţi ai Parlamentului au fost în sală la vot. „Când v‑am văzut, mi-am dat seama de câţi ani lucrez aici pentru că am lucrat cu toţi", a mai spus Schulz, suţinut de o întreagă „galerie" de pe locurile vizitatorilor de familie: un fost profesor al său din şcoala primară, foşti consilieri şi fostul primar din Aachen şi prietenii din echipa de fotbal.  „O echipă fără prea mult succes, dar cea mai bună în care am jucat", a glumit Schulz.  Dintre liderii politici ai Parlamentului, primul care l-a felicitat a fost şeful popularilor europeni, francezul Joseph Daul, al cărui grup a şi susţinut candidatura socialistului, potrivit înţelegerii de la începutul mandatului, în 2009.
 
Euroscepticii: preşedinte de ţară bananieră

În ziua alegerilor, englezul eurosceptic de serviciu, Nigel Farage, şi-a asumat rolul de lider al contestatarilor lui Martin Schulz. „Mă gândeam în această dimineaţă. Oare ce preşedinte vom alege la Parlamentul European? Unul demn, calm, care se poartă ca majoritatea preşedinţilor din marile parlamente ale lumii, un ambasador, un om de stat sau va fi acel Martin Schulz pe care îl cunoaştem din 2004 ca lider al socialiştilor, mânios, care nu-şi poate stăpâni furia, care se uită de sus la alţii atunci când votează «nu» la referendum, cineva care vrea să aibă englezii la degetul mic şi căruia nu-i plac pieţele libere?  Vor urma doi ani şi jumătate de fanatism politic. Doar un stat bananier, din lumea a treia, îşi doreşte un astfel de preşedinte. Un astfel de preşedinte avem şi noi. Voi face totul ca să conduc opoziţia împotriva dvs", a promis Farage.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite