Ce va face „Doamna IMM“ în capitala Europei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are un nou ambasador la Bruxelles, reprezentantul întreprinderilor românești mici și mijlocii, în persoana consilierului primului ministru, Andreea Paul Vass. Comisia Europeană a înfiinţat o reţea de ambasadori din fiecare stat membru, însărcinaţi cu reducerea poverii administrative a IMM-urilor.

Reprezentanţii statelor în reţeaua "ambasadorilor" întreprinderilor mici şi mijlocii sunt denumiţi chiar "Domnul sau Doamna IMM". Ei vor participa la definitivarea "Small Business Act", programul European pentru IMM. În România, "Doamna IMM", consiliera primului-ministru, Andreea Paul Vass, a fost numită în funcţie de premierul Emil Boc şi de ministrul Economiei, Ion Ariton.

Noii reprezentanţi trebuie, teoretic, să se asigure că vocile IMM-urilor sunt auzite de politicienii naţionali, dar şi de cei de la Bruxelles. Munca poate fi foarte minuţioasă şi e greu să obţii un echilibru al intereselor, susţin analiştii economici. Andreea Paul Vass va trebui să organizeze o "reţea IMM" în cadrul Guvernului, compusă din reprezentanţi ai intereselor întreprinderilor pentru care militează, infiltraţi în fiecare minister, care ar putea influenţa legile financiare ce afectează aceste afaceri.

Ea va trebui să colaboreze şi cu omologii săi din celelalte state membre pentru a face schimburi de bune practici. De asemenea, trebuie să monitorizeze felul în care noua legislaţie ia în calcul interesele IMM-urilor. De exemplu, CE are un program de verificare a impactului pe care propunerile legislative îl au în practică, numit Testul IMM. Acest test este mai mult o formalitate, pentru multe directorate generale ale Comisiei, care reprezintă diferite industrii, precum agricultura sau energia. "Doamna sau Domnul IMM trebuie să combată astfel de practici, dacă reprezintă interesele lor", a spus directorul pentru IMM-uri şi antreprenoriat al think-tank-ului Business Europe, Daniel Cloquet.

Un fel de lobbyişti

Funcţia nou-creată are caracterul unei meserii de lobbyist, care încearcă să influenţeze legislaţia pentru a favoriza IMM-urile. "Ei au puterea de a injecta idei în dezbaterile politice, chiar dacă puterea finală de decizie aparţine parlamentelor naţionale sau Consiliului European", a spus Cloquet. "Ambasadorii au rolul unui câine de pază care va monitoriza politicile şi acţiunile care privesc IMM-urile la nivel naţional", a spus Carlo Corazza, purtător de cuvânt al comisarului european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani.

Însă marea diferenţă dintre responsabilităţile lobby-iştilor şi cele ale ambasadorilor e faptul că aceştia din urmă nu sunt aleşi de IMM-uri pentru a le reprezenta interesele, precum sunt aleşi lobbyiştii de către clienţii lor. Marte Borhaug, consultant pentru firma The Brussels Office, din Bruxelles, consideră că desemnarea unui ambasador nu reprezintă o soluţie la problemele IMM-urilor, deşi acestea vor căpăta o voce la nivel naţional, pe care, altfel, din cauza lipsei de resurse financiare, nu şi-ar permite-o.

"Aşa cum e gândită această  iniţiativă, ambasadorul IMM va fi foarte loial Comisiei Europene şi statului membru din care face parte. Până în momentul de faţă, toţi ambasadorii au fost aleşi dintre oficiali ai administraţiei publice. Aşadar, ambasadorul IMM e mai degrabă un reprezentant politic şi un ofiţer pentru implementarea politicilor, decât un adevărat purtător de cuvânt al intereselor IMM-urilor", a spus Borhaug.

"Voi trece printr-o sită de evaluare toate propunerile legislative care afectează IMM-urile, devenind astfel portavocea lor.''
Andreea Paul Vass noua reprezentantă a României la UE

Schimb de bune practici

Reprezentanţii IMM-urilor la Comisia Europeană trebuie să colaboreze cu omologii săi din celelalte state membre pentru a face schimburi de bune practici. De asemenea, trebuie să monitorizeze felul în care noua legislaţie ia în calcul interesele IMM-urilor.

Cine este „Doamna IMM"

La 33 de ani, Andreea Paul Vass e doctor în economie internaţională, autor al mai multor cărţi şi fost stagiar la ONU şi la Organizaţia Mondială a Comerţului. Pe site-ul personal, "Doamna IMM" îşi rosteşte cu patos credo-ul politic. Aminteşte că e foarte entuziastă şi că apreciază identitatea sa de român: "Nu simt neapărat nevoia să mă caţăr pe Everest, mă pot simţi la fel de bine odată ajunsă pe Dinţii Morarului". În CV-ul ei, publicat pe pagina personală, se găsesc stagii la London School of Economics, din Marea Britanie, şi Stanford University, din SUA. Este consilier al premierului Boc, pe probleme economice şi unul dintre cei mai activi apărători ai programelor guvernamentale, în cadrul dezbaterilor publice.

Ea consideră că aceasta e o funcţie tehnică, şi nu onorifică: "Când m-am întâlnit cu domnul comisar Tajani, mi-a spus că îşi doreşte pentru postul de ambasador o persoană deja activă într-o funcţie publică decidentă, pentru derularea programelor de aplicare a Small Business Act"."Ambasadorul" trebuie să se consulte cu patronii IMM-urilor, de fiecare dată, înainte de a promova sau de a încerca să schimbe o propunere legislativă. "Voi trece printr-o sită de evaluare toate propunerile legislative care afectează IMM-urile, devenind astfel portavocea lor", a mai spus Andreea Paul Vass.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite