Ce legi care te afectează se votează la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum se vor împărţi banii agriculturii, cine va plăti pentru reciclarea deşeurilor electrice, noile tarife la roaming şi concurenţa în domeniul telefoniei mobile, controalele la graniţele Schengen vor fi votate în 2012.

Parlamentul European (PE) începe prima sesiune din acest an cu alegeri şi schimbarea organigramei. De la jumătatea lui ianuarie, când mandatul polonezului Jerzy Buzek se încheie, eurodeputaţii îşi aleg noul preşedinte. Parlamentul cere o implicare cât mai mare în aplicarea legilor privind disciplina bugetară, dar prima întrebare la care trebuie să contribuie cu un răspuns, în ianuarie, este legată de conţinutul acordului interguvernamental pentru pactul fiscal.

La reciclat cu radiatorul şi calculatorul 

Eurodeputaţii au însă de votat propuneri care au intrat deja în dezbaterea opiniei publice. Reciclarea şi tratarea deşeurilor electrice şi electrocasnice vor deveni proceduri obligatorii dacă PE votează asupra reformării unei directive în acest sens. Potrivit mai multor studii europene, doar o treime din consumatori reciclează aparatele vechi. Astfel, propunerea care se află pe masa eurodeputaţilor şi care intră la vot în plenul de la jumătatea lunii ianuarie prevede ca fiecare stat membru să se angajeze la colectarea a cel puţin patru kilograme de deşeuri electrice şi electrocasnice pe cap de locuitor.

În următorii patru ani, toate statele UE trebuie să ajungă să colecteze 85% din aceste deşeuri. Un articol al propunerii potrivit căruia Republica Cehă, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, România şi Slovacia pot, din cauza lipsei de infrastructură necesară şi a nivelului scăzut de consum de electrice şi electrocansnice, să beneficieze de un alt regim a fost eliminat.

Roaming şi mai ieftin

Tarifele la roaming şi transferul de date trec prin alt vot - în februarie şi aprilie, când eurodeputaţii decid asupra concurenţei în domeniu. De la 1 iulie 2012, Parlamentul vrea să reducă plafoanele maxime de tarifare. De exemplu, apelurile în roaming vor începe de la 0,14 euro pe minut, urmând să se reducă până la 0,6 euro pe minut de la 1 iulie 2014. Ultima plafonare a tarifelor a fost aplicată în vara lui 2011.

Preţurile maxime (fără TVA) pentru apelurile în roaming trebuie reduse în perioada 1 iulie 2010 - 30 iunie 2012. Pentru apelurile efectuate, reducerea a fost de la 39 de cenţi pe minut la 35 de cenţi pe minut, iar pentru apelurile primite, de la 15 la 11 cenţi pe minut.

Agricultura, vedeta bugetului UE

Dezbaterile pentru Politica Agricolă Comună, căreia îi revin 43 de procente din bugetul UE, vor fi un alt punct important pe agenda PE. Comisia Europeană a făcut deja propunerile care schimbă modul de alocare al subvenţiilor. Noua reformă ar ajuta mai mult statele din Est, care vor ajunge să câştige, potrivit presei franceze, cu peste 30% mai mult în defavoarea celor din Vest. Schimbarea provine din plafonarea plăţilor pentru marile întreprinderi agricole, fermierii din Franţa, Germania şi Marea Britanie fiind primii care susţin că ar pierde.

Dacă propunerile PAC vor fi aprobate, atunci, subvenţiile se vor acorda în funcţie de suprafaţa terenului agricol. În prezent, fermierii francezi, de exemplu, primesc bani în funcţie de mărimea producţiei, iar românii, în funcţie de suprafaţa aflată în exploatare. Plăţile nu vor fi uniforme, adică aceeaşi sumă, la hectar, peste tot în UE, ci doar pe regiuni omogene, aşa cum vor fie ele stabilite de fiecare stat membru. România este de aşteptat să primească, în 2014, potrivit unor estimări, cu 34% mai multe fonduri pentru agricultură decât în 2013.  

Reforma Schengen

Votul pe noile reguli ale Schengen în contextul fricii de imigranţi, a închiderii frontierelor interne în mod unilateral de unele state membre şi blocajul în care se află aderarea României şi Bulgariei sunt alte subiecte asupra cărora eurodeputaţii trebuie să-şi dea votul. Există deja o serie de critici la propunerea CE de a permite unui stat membru, confruntat cu situaţii excepţionale - definiţie care va fi în centrul dezbaterilor -, să reintroducă controale la graniţele interne.

Ţările vor mai multă libertate pentru această decizie, în timp ce Bruxelles-ul încearcă să limiteze acest drept. Practic, clauza de suspendare din Schengen, vizitele neanunţate ale experţilor europeni şi introducerea unor evaluări anuale  sunt principalele noi reguli pe care Comisia Europeană încearcă să le impună spaţiului Schengen.

Gata cu studiatul. Burse pentru muncă

Bursele Erasmus ar putea fi extinse la sportivi, la masteranzi, dar mai ales vor fi folosite pentru stagii în companii, potrivit unei propuneri a Executivului UE. Până la cinci milioane de persoane, aproape dublu faţă de numărul de acum, ar putea studia în străinătate cu un grant din programul „Erasmus pentru toţi".  Potrivit propunerii CE, masteranzii vor beneficia de un nou sistem de garantare a împrumuturilor aplicat împreună cu grupul Băncii Europene de Investiţii. Programul va avea un buget total de 19 miliarde de euro şi va începe în 2014. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite