Ce caută Ponta şi Antonescu la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Opoziţiei merg astăzi în Parlamentul European. Ei marchează astfel deschiderea unei confruntări de lungă durată dintre familiile politice europene, având ca miză guvernarea României.

„Situaţia din România" va face în această după-amiază obiectul unei audieri publice în Parlamentul European. Afişele, înfăţişându-i pe deja celebrii protestatari,  au împânzit  de câteva zile sediul instituţiei din Bruxelles.

Invitaţi pentru a vorbi despre „situaţia din România" sunt liderii Opoziţiei, Victor Ponta ( PSD), Crin Antonescu (PNL), Daniel Constantin(PC), plus reprezentanţi ai societăţii civile: preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia, Cristian Pîrvulescu, membru în Comitetul Economic şi Social European, directorul executic al Transparency International România, Victor Alistar, jurnalistul Răzvan Dumitrescu de la Antena3 şi economistul Liviu Voinea. Gazdele evenimentului sunt chiar liderii grupurilor socialist şi liberal din Parlamentul European, Hannes Swoboda şi, respectiv, Guy Verhovstat. 

De la declanşarea protestelor, reacţiile din Parlamentul European nu au făcut decât să reproducă poziţionările politice interne. Astfel, socialiştii şi liberalii, prin Swoboda şi Verhovstat, s-au situat de partea protestelor şi împotriva guvernului de la Bucureşti. Care guvern şi-a găsit sprijin printre parlamentarii PPE, Markus Ferber şi Joseph Daul, cel din urmă lider al popularilor europeni.

Pregătiri de luptă

Iată-i, aşadar, pe cei trei lideri ai principalelor grupuri politice din Parlamentul European, intrând în polemică pe seama situaţiei interne din România! Explicabil. România este o ţară mare, jucător important în Consiliu şi cu un număr mare de reprezentanţi în Parlamentul European (33). Controlul asupra guvernării de la Bucureşti este o miză importantă pentru fiecare dintre marile familii politice europene.

Anul electoral 2012 va prilejui nu numai dezbateri politice în interiorul României, ci şi o confruntare la nivel european. În septembrie, Bucureştiul va găzdui atât Congresul Partidului Popular European, cât şi pe cel al Partidului Socialiştilor Europeni.

Dezbaterea din această după-amiază  reprezintă doar o încălzire pentru o confruntare de lungă durată şi importanţa evenimentului nu trebuie exagerată. Audierile publice sunt ceva obişnuit în Parlamentul European. Acestea nu fac parte din programul oficial al Parlamentului European, dar pot, cel mult, să preceadă iniţierea unor rezoluţii. Aceasta ar putea fi o ţintă pentru europarlamentarii români din Opoziţie, fapt confirmat de surse parlamentare.

 „Dacă şi verzii merg cu noi, avem voturile necesare să trecem o rezoluţie", spune un europarlamentar PSD. De altfel, asocierea dintre socialişti, liberali şi verzi a făcut să treacă şi rezoluţia din iulie împotriva Ungariei. Liderul grupului „verzilor" este Daniel Cohn-Bendit, nimeni altul decât fostul conducător al protestelor studenţeşti de la Paris, din 1968. Se poate ca evenimentele de la Bucureşti să-i fi trezit ceva amintiri. Dar nu este sigur că „verzii" vor marşa şi de data aceasta, precum în iulie, spun surse parlamentare. Dar chiar şi dacă se va vota o rezoluţie, aceasta are doar caracter de recomandare pentru Comisia Europeană.

Subiecte interne

Audierea de astăzi ar putea avea ceva ecou în România, dar ar trebui să producă o puternică impresie în rândurile membrilor Parlamentului European, pentru ca o rezoluţie să aibă şanse de a fi iniţiată. Vorbitorii ar trebui să convingă asistenţa că în România au loc încălcări grave ale democraţiei, în condiţiile în care, de exemplu, protestele au loc nestingherit şi nicio televiziune sau post de radio nu riscă închiderea abuzivă, aşa cum se întâmplă în Ungaria. Lipsa dialogului dintre guvernanţi şi guvernaţi, folosirea abuzivă a practicii asumării răspunderii sau nemulţumirile sociale rămân subiecte de discutat mai degrabă la Bucureşti decât la Bruxelles şi Strasbourg.

"În Parlamentul European s-au schimbat lucrurile, nu criticăm, ci ne asumăm că nu vom face la fel ca cei care sunt astăzi la putere.''
Victor Ponta Președintele PSD

"Oamenii au formulat în piețe revendicările: demisiile și alegerile anticipate. În seamnă că oamenii păstrează o încredere în sistemul democratic.''
Crin Antonescu Președintele PNL

Viktor Orban chemat  la raport

O cutumă din Parlamentul European spune că temele interne sunt de evitat la Bruxelles şi Strasbourg. Şi, în general, această lege nescrisă este respectată, cu unele excepţii - europarlamentarii italieni din opoziţie obişnuiau să atace în Parlamentul European guvernul lui Silvio Berlusconi, reproşându-i mai ales subordonarea mass-mediei din Peninsulă şi, uneori, atitudinea faţă de imigranţi.

În cazul Italiei, nu s-a depăşit schimbul de replici prilejuite de diverse dezbateri parlamentare şi conferinţe de presă. În privinţa Ungariei, însă, lucrurile au mers mai departe. După ce în luna iulie, Parlamentul European a votat - cu toată opoziţia PPE - o rezoluţie împotriva proiectului noii Constituţii, acum două săptămâni premierul Viktor Orban a venit în faţa Parlamentului European, pentru a da explicaţii. Aceasta, imediat după ce Comisia Europeană a ameninţat Ungaria cu sancţiuni, atât din cauza deficitului excesiv cât şi a legislaţiei privind independenţa Băncii Centrale şi pensionarea  judecătorilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite