Predoiu la Bruxelles: monitorizarea pe justiţie pentru toate ţările UE nu ar mai nedreptăţi România. MCV nu trebuie folosit împotriva Schengen sau a fondurilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu, la Bruxelles, iunie 2012
Fostul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu, la Bruxelles, iunie 2012

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent ieri la Bruxelles la o dezbaterea organizată de Fundaţia Hanns Seidel în Parlamentul European la care au participat mai mulţi eurodeputaţi PD-L a apreciat că un "MCV light" (MCV - Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie) ar putea fi aplicat la toate statele membre pentru a avea un nivel uniform de implementare a procedurilor în sistemul judiciar.

"Ar fi de asemenea mai corect şi pentru România să aibă o monitorizare în aceeaşi linie cu cea a celorlalte state", a precizat fostul ministru al Justiţiei. Păstrarea acestui tip de verificare nu ar trebui însă să fie folosit în alte dosare europene precum Schengen sau fondurile structurale, a mai spus Predoiu.

Următorul raport anual pe justiţie al Comisiei Europene în privinţa României şi Bulgariei va fi unul extrem de important pentru că va evalua toate progresele în reforma judiciară de când această monitorizare a fost impusă de Bruxelles.

Există mai multe variante de discuţie la nivelul Comisiei Europene potrivit cărora acest mecanism să fie modificat după raportul din vara acestui an. Titus Corlăţean, noul ministru al justiţiei, a declarat, după prima sa discuţie la Comisia Europeană pe acest subiect, în noua sa calitate, că progresele sistemului judiciar sunt "evidente" şi, de vreme ce UE va impune oricum o monitorizare pe corupţie pentru toate statele membre, nu ar fi normal ca România să aibă două.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite