FOTOGALERIE Cum au intrat europenii în Postul Mare: Carnaval în Olanda şi Belgia şi program redus la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai multe regiuni din Olanda, Belgia şi Germania intrarea în postul Mare a însemnat şi cea mai mare sărbătoare pentru comunităţile locale. Toate familiile au ieşit pe străzi, oamenii s-au mascat, au defilat şi apoi au petrecut până dimineaţa.

Carnavalul dinaintea Postului Mare, o sărbătoare tradiţională pentru comunităţile catolice din provinciile Brabantul de Nord şi Limburg, a fost împrumutat mai nou şi de protestanţi. În capitala provinciei Limburg, la Maastricht, carnavalul este asemănător cu unele din America de sud, iar măştile au influenţe veneţiene.


image

Dar înainte de a fi o sărbătoare legată de un eveniment religios, carnavalul înseamnă, în unele oraşe olanedeze, o tradiţie de sute de ani. Deşi obiceiurile diferă de la oraş la oraş, unele caracteristici comune pentru carnavalul olandez includ o paradă, un "prinţ" plus cortegiu şi nunta unui fermier. După petrecerile de pe străzi, olandezii au putut începe astăzi programul de lucru de la ora 12.00.

image

Binche: spectaculos şi authentic

Unul dintre cele mai spectaculoase şi autentice carnavaluri din Ţările de Jos şi chiar din întreaga Europă are loc la Binche, un vechi orăşel din Valonia. Casele muncitoreşti din cărămidă de la periferie, cu faţadele lor afumate, multe nelocuite, arată că oraşul a avut un trecut industrial mai bun. Dar centrul păstrează o moştenire arhitecturală medievală demnă de orice oraş turistic al Europei.

Carnavalul este aici principalul eveniment de pe parcursul anului, şi atrage oaspeţi din Belgia, Franţa, Germania, Olanda şi chiar din ţări mai îndepărtate. Pregătirile pentru carnaval, realizate de "societăţile" locale anume constituite încep încă din perioada iernii. Cu şase săptămâni înainte de carnaval, oraşul răsună déjà de repetiţiile cu tobe, iar spectacolele se ţin în fiecare duminică. Mai întâi doar cu tobe, cărora pe parcurs li se adaugă şi fanfarele. Străzile sunt inundate de oameni în costume colorate, pub-urile sunt pline ochi, zgomotul e infernal.



Momentul culminant al carnavalului este în marţea din spătămâna lăsatului secului - "Mardi Gras". Pentru autenticitatea şi vechimea sa, carnavalul de la Binche este protejat de UNESCO.


image
image

Carnavalurile au loc de cele mai multe ori înaintea Postului Mare şi majoritatea evenimetelor sunt planificate în februarie sau început de martie. Ele au devenit în unele zone sărbători publice de tradiţie de la care nu lipseşte aproape nicio familie. Toţi membrii comunităţilor se îmbracă în haine ale unor personaje favorite, îşi pun măşti pe feţe sau şi le pictează pentru a marca răsturnare a vieţii de zi cu zi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite