Expert UE: România ar trebui să suporte daune pentru fraudele hackerilor cu permisele de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit expertului, Uniunea Europeană şi-ar putea pierde încrederea în piaţa tranzacţiilor de permise de emisii CO2 din România: statul român nu a protejat suficient acest mediu.

În luna noiembrie a anului trecut (2010), "persoane necunoscute" au sustras electronic 1,6 milioane de certificate CO2 din conturile de certificate de emisii dioxid de carbon deţinute de Holcim România. Poliţia greacă a identificat hackerii şi susţine că aceştia provin din România.

Citeşte şi: Hackeri români acuzaţi că au furat permise de poluare europene. Paguba este de 15 milioane de euro

Experţi din Bruxelles consideră că aceasta este o lecţie importantă pentru România: "Acesta este un semnal că România trebuie să îşi ia în serios angajamentele faţă de politica de schimbare climatică, mult mai serios decât până acum. Statul român va trebui să compenseze legal pierderea acestor credite, dacă îşi doreşte ca în viitor încrederea în piaţa românească să nu dispară complet," a declarat, pentru Adevărul Europa, Sanjeev Kumar, expert în politica de mediul pentru organizaţia non-guvernamentală E3G.

Celelalte state membre au construit sisteme bine securizate pentru aceste credite."România trebuie să demonstreze că pieţele pot avea încredere în ea pe viitor," a spus Kumar. "(România) Trebuie să demonstreze că îşi poate îndeplini criteriile legale de emisii CO2, nu are încotro decât să compenseze financiar, din moment ce un număr mare de ţări au construit deja sisteme bine securizate pentru distribuţia şi tranzacţia de credite ETS," a mai spus Kumar.

Citeşte şi: Hackerii au furat certificate de emisii de dioxid de carbon de 15 milioane de euro de la Holcim

"Statul român ar trebui să suporte consecinţele financiare"
Dacă Holcim nu îşi recuperează toate creditele, considerând că aceste credite sunt absolut necesare pentru gigantul de ciment în a-şi atinge nivelul optim de emisii CO2, Holcim ar putea cere statului să compenseze financiar pierderea, spune Kumar:

"Holcim nu este responsabilă pentru aceste furturi. O opţiune ar fi ca Holcim să ceară guvernului român să recupereze aceste credite pentru companie sau să plătească daunele necesare. Cealaltă opţiune este ca Grecia să înapoieze României cele 1,6 de credite ETS".

Holcim, păgubit de hackeri cu 15 milioane de euro

Holcim (sus), păgubit cu 15 milioane de euro

Multe furturi şi în alte state membre
La 19 ianuarie, Comisia Europeană a suspendat comercializarea pe pieţele de carbon, după ce 475 de mii de certificate UE au dispărut din registrul naţional ceh de carbon.

O serie de alte atacuri deja obligaseră registrele naţionale din Grecia, Estonia, Polonia şi Austria să se închidă, lucru care a ridicat suspiciuni în privinţa felului în care unele ţări UE au utilizat schema UE de comercializare a emisiilor (ETS).

Creditele pierdute, care valoarează în jur de 0,02% din fondul ETS, au fost încasate pe pieţele de comercializare în doar câteva minute de la momentul furtului.

Cea mai gravă fraudă de până acum
Holcim a solicitat şi suportul Comisiei Europene pentru a urmări şi împiedica tranzacţionarea certificatelor furate, însă Comisia Europeană (CE) a precizat că nu poate oferi sprijin în astfel de situaţii. Guvernul român este strict responsabil pentru astfel de acţiuni şi trebuie să ia măsuri în concordanţă cu legile naţionale. Există anumite criterii ale CE necesare securizării registrelor naţionale din schema de permise de poluare ETS, în linii generale similare sistemelor de protejare ale tranzacţiilor bancare on-line, însă  acestea sunt confidenţiale.  Considerată ca fiind cea mai gravă fraudă în sistemul ETS al Uniunii Europene, aceasta se ridică la pagube de până la două milioane de certificate de carbon în valoare de circa 14 euro per tonă.

Scandalul vine după ce Holcim a cerut anul trecut autorităţilor române să dechidă o anchetă penală, în tandem cu o investigaţie la nivel internaţional, pentru a clarifica cum au fost pierdute 15 milioane de euro din conturile de certificate de emisii de carbon ale companiei.

Dintre cele 1,6 milioane de certificate pierdute, un milion de certificate de emisii dioxid de carbon (CO2) au fost transferate într-un cont din Liechtenstein, iar alte 600.000 de certificate au fost transferate către o companie din Italia. Potrivit Holcim România, o parte din certificate au fost transferate apoi către alte conturi din Cehia, Marea Britanie şi Franţa.

"Holcim România a informat imediat Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră şi a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 şi securizarea datelor," a declarat compania de ciment anul trecut (2010).

Holcim a solicitat şi suportul Comisiei Europene pentru a cere Registrelor Naţionale de CO2 din Uniunea Europeană să urmărească şi să împiedice comercializarea şi diseminarea certificatelor furate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite