Butonul “like” de pe Facebook, interzis într-un land din Germania. Renate Weber: “În SUA, protecţia vieţii private a dispărut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germanilor nu le place butonul "like" de pe paginile de Facebook. Landul german Schleswig-Holstein a cerut tuturor siturilor cu sediul social pe teritoriul său să elimine acest buton. Decizia a fost iniţiată de responsabilul landului pe probleme de viaţă privată. În caz contrar, deţinătorii site-urilor ar putea suorta o amendă de 50.000 de euro.

Conducerea landului susţine că Facebook incalcă legile privind viaţa privată , din Germania si din Uniunea Europeană, întrucât , odată accesat acest buton, datele private ale utilizatorilor ajung în SUA.

Oficialii landului Schleswig-Holstein cred că datele personale nu doar pet imp de 90 mde zile, aşa cum au recunoscut oficialii facebook, ci chiar pentru o perioadă de doi ani.

Europarlamentarul român Renate Weber (PNL, ALDE), specializată pe dosare privind drepturile omului, comentează pentru "Adevărul Europa" decizia landului german. Mambru în Comisia de Libertăţi Civile (LIBE), Renate Weber vorbeşte despre problemele apărute înre SUA şi Uniunea Europeană în ceea ce priveşte protecţia datelor personale ale cetăţenilor.

Adevărul Europa: Doamnă Weber, cum apreciaţi decizia landului german?


Renate Weber: Decizia nu este foarte surprinzătoare, Germania fiind, într-adevăr, una dintre puţinele ţări din UE cu adevărat preocupate de protejarea vieţii private. Trebuie însă remarcat că decizia se referă numai la instituţiile de stat din landul Schleswig-Holstein, ceea ce e firesc, până la urmă. Pentru că autorităţile nu ar putea să oblige nici companiile private şi nici cetăţenii să se protejeze, dacă nu vor.

A.E.: Vi se pare o măsură justă, în raport cu dimensiunea unei eventuale ameninţări, sau ea este, cumva, exagerată?

R.W.: Cateva observaţii merită facute. Abia după această masură, Facebook a recunoscut că prin accesarea butonului "like" se obţine automat adresa de IP a utilizatorului şi aceasta se stochează pentru o perioada de 90 de zile. Oare de ce n-au fi anuntat responsabilii Facebook acest lucru încă e la bun început, pentru ca utilizatorii acestui atât de răspândit mod de socializare să ştie la ce să se aştepte? Aşa ar fi fost
corect. În fond, e dreptul fiecărui utilizator să se protejeze sau nu, atunci când foloseşte o reţea de comunicare. În mod categoric, este obligaţia acelei reţele să informeze corect şi integral publicul. Este evident că Facebook nu a facut asta şi cred că adevarata miză a deciziei din landul german este aducerea temei în dezbatere publică şi obligarea deţinătorilor reţelei Facebook de a corecta ce e de corectat.Pe de altă parte, aşa cum Google a recunoscut de curând, o companie care are sediul în SUA se supune legilor de acolo, printre care şi "Patriot Act" ( lege adoptată după 11 septembrie 2001, carepermite accesul la datele cetăţenilor, percheziţiile şi interceptarea comunicaţiilor, fără mandate, n.r.). Aceasta înseamnă că autorităţile americane au acces la tot ce doresc, fără a fi nevoie de un mandat. Nu exagerez când spun că în Statele Unite, conceptul de protecţia vieţii private a dispărut. Dar nu doar protecţia vietii private şi a datelor americanilor, ci şi ale a tuturor celor care folosesc aceste reţele.

A.E.: Cum pot fi protejaţi cetăţenii Uniunii Europene, în acest caz?

R.W.: În Parlamentul European am încercat să stopăm trimiterea datelor bancare ale cetăţenilor europeni către autorităţile americane, prin TFTP (Terrorist Financing Tracking Program, mai cunoscut sub numele de Swift) şi continuăm aceste eforturi, inclusiv în ce priveşte un acord UE-SUA privind protecţia datelor. Dar sunt foarte puţin încrezatoare că vom obţine ceva cât decât asemănător nivelului de protecţie a datelor din UE. Deşi Parlamentul European se bate pentru menţinerea unor standarde cât mai ridicate, multe state membre cedează necondiţionat şi imediat în faţa SUA.

A.E.: Vă referiţi aici la statele incluse în programul Visa Waiver, prin care SUA pot intra în posesia dateor personale ale respectivilor cetăţeni?

R.W.: La mult mai multe! Statele respective nici măcar nu o fac pentru Visa Waiver, ci sunt de acord cu orice solicită SUA, atunci când se invocă mai ales combaterea terorismului.

A.E.: Aveţi pagină pe Facebook. Nu vă temeţi?


R.W.: În ce mă priveşte, sigur că folosesc Facebook ca mijloc de comunicare, fără să mă preocupe că datele mele ajung şi la cine nu trebuie. Dar asta e o opţiune personală şi nu inseamna ca sunt de acord ca datele noastre, în general, să fie colectate şi date cui nu trebuie sau să fie folosite în alte scopuri decât cele pentru care sunt colectate. Şi voi continua sa cer garanţii ferme pentru protecţia datelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite