Buget de austeritate pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre vor da bugetului din 2012 mult mai puţin decât a cerut Comisia Europeană. Ţările UE au fost de acord să dea cu maximum 2,9% mai mulţi bani pentru angajamentele bugetare pe 2012, faţă de actualul buget.

Reprezentantul Consiliului European a anunţat ieri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că ţările UE au fost de acord să dea pentru 2012 cu maximum 2,9% mai mult pentru angajamentele bugetare şi cu 2% pentru plăţi. Comisia ceruse creşteri de 3,7% şi, respectiv, 4,9%, faţă de bugetul actual.  „Trebuie să punem accent pe programele cele mai bune, care creează locuri de muncă. Majorarea contribuţiei la bugetul UE trebuie să ţină cont de realităţile economice", a spus Jacek Dominik, reprezentantul Consiliului.

El a adăugat că, pe anumite linii bugetare, statele membre susţin cifrele Comisiei, dar unele cifre trebuie modificate pentru că „nu se susţin". „Pe agenda Europa 2020 nu am efectuat nicio reducere, de exemplu. Reducerile vin din situaţia dificilă a statelor membre care nu pot să dea milioane de euro la UE, dar să şi ajusteze deficitele din propriile ţări", a mai spus Dominik, în numele statelor membre. 

Comisia, dezamăgită

Comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, a fost dezamăgit de poziţia Consiliului. „Ne aşteptam la creşteri sub nivelul inflaţiei, iar în propunerea noastră ne-am manifestat cu reţinere. Avem angajamente ferme asumate. Ne-am angajat să creşterem gradul de finanţare pe proiecte structurale cu 95%. Trebuie să avem şi cu ce susţine acest lucru", a spus Lewandowski. Comisia a propus recent ca pentru şase state membre UE, printre care şi România, cofinanţarea UE pe proiecte din fonduri structurale să crească de la 85% la 95%.

Solicitări prea mari

Miniştri pentru Afaceri europene din cele mai importante ţări contributoare la bugetul UE au susţinut, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale de săptămâna aceasta, de la Bruxelles, că solicitările Comisiei pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 sunt prea mari. Reprezentanţii guvernelor din Austria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Suedia şi Marea Britanie au transmis, după consiliu, o declaraţie comună.

„Nivelul stabilit prin propunerea Comisiei este prea mare şi trebuie redus", se arată în scrisoarea citată de „European Voice". Potrivit acesteia, cei nouă miniştri au mai spus că viitorul buget nu ar trebui să se bazeze pe creşterea contribuţiei statelor membre la finanţarea UE. Ministrul suedez de Externe a declarat că „în mijlocul crizei datoriilor europene, e important ca UE să facă reforme reale, şi nu să dea noi denumiri domeniilor de cheltuieli. „Avem nevoie să cheltuim mai bine, şi nu mai mult", a spus el. În iulie anul acesta, Comisia a propus un buget de 1.053 miliarde de euro pentru cadrul financiar multianual  pentru 2014 - 2020. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite