Negocierile Budapesta - UE - FMI rămân blocate. Bruxelles-ul avertizează din nou Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban „nu primește ordine de la Bruxelles”
Viktor Orban „nu primește ordine de la Bruxelles”

Negocierile pentru un program de asistenţă financiară UE-FMI cu Ungaria nu vor fi reluate până când Budapesta nu va da asigurări şi semnale cu privire la un climat legislativ stabil, în acord cu tratatele UE, au precizat oficiali ai Comisiei Europene care au anunţat că modificările legate de legile ce privesc Banca Centrală Ungariei au ajuns la Bruxelles.

Ungaria a solicitat, în urmă cu câteva săptămîni, asistenţă financiară în cadrul programelor UE-FMI, discuţiile începuseră, oficiali ai Comisiei Europene au fost la Budapesta, dar negocierile au fost suspendate din cauza modificărilor legislative ce ar pune în pericol independenţa Băncii Centrale a Ungariei.

În ciuda mai multor semnale şi critici care au fost transmise Budapestei din luna decembrie, premierul Viktor Orban a refuzat să retragă propunerea legislativă. Orban a declarat în cadrul unui interviu acordat postului public de radio, că Ungaria a modificat legea pentru a satisface cerințele Băncii Centrale Europene (BCE) cu excepția a două articole şi a precizat că guvernul său este dispus să meargă în instanță pentru a apăra acele două puncte.

BCE a cerut guvernului maghiar să reconsidere propunerea de creștere a numărului membrilor consiliului monetar al băncii centrale, organismul care determină nivelul dobânzii-cheie, precum și numărul vice-guvernatorilor, ambele măsuri crescând, în mod inacceptabil, influența guvernului asupra politicilor băncii centrale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite