Bruxelles-ul vrea sentinţe în dosarele de mare corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din marile probleme ale Justiţiei româneşti este lipsa rezultatelor  în instanţă ale anchetelor de mare corupţie, arată raportul pe justiţie al României prezentat ieri de Bruxelles. Conflictul de interese în rândul funcţionarilor publici şi procedurile viciate privind achiziţiile publice sunt criticate în raportul comisarilor.

"De la ultimul raport al Comisiei Europene, România a luat măsuri pentru a îmbunătăţi eficienţa procedurilor judiciare şi are patru noi coduri care reprezintă temelia unui proces judiciar modern", a spus Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, la anunţul raportului privind Justiţia din România şi Bulgaria. El a menţionat că sunt remarcate unele eforturi pentru judecarea cu celeritate a cauzelor aflate pe rolul instanţelor, dar că, una dintre marile provocări ale sistemului judiciar din România rămâne rezultatul în instanţă a anchetelor de mare corupţie. "Mai multe cazuri de corupţie de la nivel înalt au fost întârziate.

Trebuie luate măsuri urgente pentru a evita prescrierea unor termene în aceste dosare", a spus Gray. El a mai spus că e nevoie de măsuri şi în procesul de recuperare a bunurilor obţinute din fapte criminale. De asemenea, e nevoie de rezultate mai bune în confiscarea activelor nejustificate şi de măsuri stricte în cazuri de incompatibilitate. Deşi 70% dintre cazurile de corupţie sunt în final încheiate, cele 30% de cazuri rămân nesoluţionate, iar multe dintre ele vizează inculpaţi de nivel înalt. "Puţine dintre aceste cazuri au ajuns într-o primă instanţă, cu atât mai puţin la o decizie finală," arată raportul CE.

Din toate cele 36 de rechizitorii, din perioada 2005-2010, doar 4 au avut o condamnare definitivă şi doar în 10 dintre cazuri s-a luat o decizie în prima instanţă. Din cauza timpului excesiv petrecut pe aceste dosare de corupţie, multe dintre cazuri riscă să se prescrie înainte să fie judecate. În privinţa ANI, Comisia arată că această agenţie ar trebui să dispună de toate resursele umane şi financiare necesare pentru îndeplinirea mandatului său şi apreciază că, din vara lui 2010 au fost luate foarte puţine măsuri.

Consilieri etici

Raportul CE atrage atenţia asupra administraţiilor locale, unde riscul de corupţie e crescut.  "Oamenii nu au încredere în administraţia publică," arată raportul CE, "în ciuda progresului realizat în ultimii ani". Experţii europeani propun crearea unor posturi de "consilieri etici" la nivel central şi regional pentru a consolida politica anti-coruţie.  Deşi România a făcut deja eforturi în combaterea corupţiei la nivel local, acestea sunt "dificil de demonstrat", strategiile aplicate neavând rezultate concrete, mai spune raportul.

„Toate scenariile sunt posibile"

Raportul menţionează demisia fostului ministru al muncii, Ioan Botiş, din aprilie 2011 şi acuzaţiile de conflict de interese în relaţie cu fondurile europene. Documentul remarcă faptul că legislaţia privind achiziţiile publice există, dar atrage atenţia că ea nu se aplică iar acest lucru e agravat de lipsa de personal din administraţiile locale. Pentru prima dată raportul menţionează faptul că în vara lui 2012 va avea loc o evaluare a ultimilor cinci ani de când Mecanismul de Cooperarare şi Verificare a fost impus României şi Bulgariei. Inclusiv o evaluare a mecanismului însăşi. Reprezentanţii CE nu au precizat însă dacă acest moment ar putea însemna finalul monitorizării pe Justiţie pentru cele două state.

"Nu vom anticipa rezultatele acestei evaluări. Următorii paşi vor depinde foarte mult de progresele care vor fi înregistrate în România şi Bulgaria. Toate scenariile sunt posibile", a declarat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE. Comisarul român, Dacian Cioloş, a spus că până în 2012, România poate convinge  că mecanismul şi-a îndeplinit menirea şi e o paranteză care poate fi închisă. "Dacă nu, nu este exclusă posibilitatea ca paranteza să fie menţinută deschisă, eventual într-o formulă adaptată", a spus Cioloş.

Statul de drept încă nu a atis nivelul dorit nici în Bulgaria, nici în România. Se pare că sunt facutţ paşi mici înainte cu dificultate şi că sunt necesare mai multe rezultate concrete", declara, la RFI, ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, după publicarea raportului MCV. "Guvernul olandez va studia riguros rapoartele şi va privi cu ochi critic progresele realizate. Guvernul va verifica în special dacă progresele făcute sunt ireversibile", mai precizează Ben Knapen. Rapoartele MCV vor fi discutate in Consiliul Afaceri Generale, pe 12 septembrie. Olanda este unul dintre cei mai mari adversari ai aderării României la spaţiul Schengen.

"Statul de drept încă nu a atins nivelul dorit nici în Bulgaria, nici în România.''
Ben Knapen ministrul olandez pentru Afaceri Europene

Dosarele lui Năstase

Riscul de prescripţie ameninţă unele dosare de corupţie, inclusiv două împotriva fostului premier Adrian Năstase, al cărui caz se prescrie în 2012 - 2013, în condiţiile în care nu a fost luată nicio decizie, nici măcar în primă instanţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite