Bruxelles-ul avertizează: pierdeţi banii UE!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a declarat că România riscă să piardă finanţări UE din cauza ritmului foarte lent în care sunt cheltuiţi banii. România ar avea de cheltuit 15 milioane de euro pe zi. Mai multe state UE doresc ca fondurile nefolosite să fie reorientate către cei care ştiu mai bine cum să le cheltuiască.

László Andor nu este singura voce care a transmis avertismente autorităţilor de la Bucureşti pe această temă, a explicat, pentru „Adevărul Europa", Ramona Mănescu (ALDE), europarlamentar în Comisia de Dezvoltare Regională. "Situaţia este foarte grea pentru România. Am discutat pe această temă şi cu domnul comisar Johannes Hahn (Politici Regionale) şi ştiu că şi domnul Barroso (n.n. preşedintele Comisiei Europene) a trimis avertismente pentru a încerca să grăbească unele măsuri. Din nefericire, semnalele lor nu au avut ecou", susţine Mănescu.

Potrivit acesteia, România a cheltuit din Fondul Social European aproximativ 8% din banii care i-au fost alocaţi. România are în acest moment 20 de miliarde de euro necheltuite din fondurile europene şi practic ar trebui să întocmească proiecte prin care să cheltuie 15 milioane de euro pe zi. Eurodeputatul Victor Boştinaru (grupul socialiştilor), membru al Comisiei REGI, a adăugat că afirmaţiile comisarului László Andor reflectă o realitate care nu mai poate fi ascunsă de Guvernul de la Bucureşti.

Probleme la cofinanţare

Comisarul pentru forţa de muncă, László Andor, a precizat că în octombrie a transmis la Bucureşti faptul că  Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, din cadrul Comisiei Europene, se preocupă în mod constant de utilizarea adecvată a Fondurilor Sociale Europene. "Există obstacole în special în ceea ce priveşte capacitatea de co-finanţare sau capacitatea administrativă. Toate aceste dificultăţi trebuie tratate ca atare, încercând să selecţionăm cele mai bune proiecte din ţară, pentru că este adevărat că dacă nu există nicio accelerare a absorbţiei Fondurilor Sociale Europene în România, această ţară riscă să piardă aceste fonduri", a spus  Andor.

Există de asemenea, dorinţa mai multor state membre de a reorienta fondurile nefolosite în alte proiecte din care ar avea de câştigat ţările care ştiu mai bine să cheltuiască banii UE. Din banii nefolosiţi de alte state vor fi finanţate spre exemplu proiectele din Strategia Dunării. "Discutăm despre alocările bugetare şi din perspectiva performanţei şi din cea a absorbţiei fondurilor. Sunt state membre care au reuşit să ia banii şi care întreabă: De ce nu ne daţi nouă? Am demonstrat că îi cheltuim eficient, de ce să-i lăsaţi la România care nu ştie ce să facă de câţiva ani cu ei?", a mai spus europarlamentarul Ramona Mănescu.

Performanţă fără amenzi

Pe de altă parte, dezbaterile pe viitoarea stategie de coeziune prin care vor fi alocate fondurile regionale din următoarea etapă - anii 2014 - 2020 - se referă la promovarea celor care ştiu să folosească banii UE eficient. În Comitetul Regiunilor (instituţia care prezintă punctele de vedere locale şi regionale cu privire la legislaţia UE), părerile sunt împărţite. Introducerea indicatorilor de performanţă este acceptată, sancţiunile, mai puţin.

Noua strategie europeană pentru cheltuirea fondurilor regionale va fi mult mai orientată spre rezultate, spre cel mai mare efort posibil pentru cheltuirea banilor, a declarat pentru Adevărul Europa dr. Michael Schneider, preşedintele grupului PPE din Comitetul Regiunilor şi fost director al Direcţiei pentru Dezvoltare Regională. "Sancţionarea pentru realizarea inadecvată a obiectivelor sub forma tăierii unor fonduri sau nealocarea suplimentară a altora nu ar trebui avute în vedere", a declarat Schneider. În loc de sancţiuni, ar trebui introdus controlul de performanţă sau măsura de transfer a fondurilor.

Actualele reguli privind managementul financiar spun că banii pe fondurile structurale trebuie cheltuiţi în termen de doi ani după ce au fost alocate de comisie. "Nu văd niciun motiv pentru a pune orice alt mecanism în loc", a mai spus Schneider.  

Cele mai importante fonduri regionale

Fondul Social European (FSE) este unul dintre mecanismele de finanţare europene regionale prin care care UE a încercat reducerea diferenţelor economice şi sociale între regiunile unui stat şi între statele membre. Obiectivul  Fondului Social European a fost acela de a promova ocuparea forţei de muncă şi a incluziunii sociale în toate regiunile Uniunii Europene.

Pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeană a alocat aproximativ 75 de miliarde de euro pentru FSE, aproape 8% din bugetul UE pentru cei şapte ani. Alte finanţări regionale sunt acordate prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de coeziune şi au fost accesate de administraţiile sau cetăţenii UE prin intermediul regiunilor. 

Bani alocaţi României

Pentru  2007-2013, UE a alocat României pentru dezvoltare regională:
- prin Fondul Social European 3,6 miliarde de euro, respectiv 19,2% din bugetul fondului;
- prin Fondul European de Dezvoltare Regională  8,9 miliarde de euro;
- prin Fondul de Coeziune finanţare pe proiecte în valoare totală de 6,5 miliarde de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite