Berlusconi răspunde "rânjetului" Franței și Germaniei: Nimeni nu poate să ne dea nouă lecții

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul italian Silvio Berlusconi
Premierul italian Silvio Berlusconi

Premierul italian Silvio Berlusconi răspunde "rânjetului" dintre președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel la adresa abilității Italiei de a implementa la timp toate reformele necesare.

"Ne îndreptăm momentan cu pași timizi spre un guvern al zonei euro, dar mai sunt încă multe de făcut. Germania Angelei Merkel este conștientă de acest lucru și munca sa va avea parte de o colaborare loială din partea noastră. Nimeni din UE nu se poate auto-denumi comisar și vorbi în numele guvernelor alese de popoarele din Europa. Nimeni nu este în măsură să dea lecții partenerilor," a spus Berlusconi într-un comunicat privind situația crizei datoriilor suverane din UE, după consiliul european de duminică(23 octombrie), potrivit publicației "Corriere della Sera".

Întrebați de un jurnalist în timpul conferinței de presă după consiliul european de duminică (23 octombrie) dacă sunt reasigurați că Italia va implementa toate reformele necesare, președintele Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel au ezitat pentru câteva secunde, s-au uitat unul în ochii celuilalt pentru a căuta confirmare, după care au împărtășit un rânjet, transformat în râs.

"Pentru un italian nu prea a fost grozav, iar aici contează prea puțin dacă ești pro sau anti-Berlusconi," a scris Corriere Del Serra.

"Nu poți să ridiculizezei Italia pentru o astfel de întrebare," a spus ministrul de externe Italian Franco Frattini, citat de Corriere della Serra. Frattini a spus că simte un discomfort în ironia exprimată de Merkel și Sarkozy, denumiți, sarcastic, cuplul "Merkozy". 

Răspunzând atacului "Merkozy", Berlusconi a spus: "În ceea ce priveşte turbulenţele datoriilor suverane şi criza bancară, în special Franţa şi Germania, avem poziţii ferme, pe care le vom declara la următoarea reuniune Uniunii Europene(26 octombrie). Moneda euro este singura monedă care nu are în spatele ei, precum dolarul, lira sau yenul, un creditor care să-i poată apăra în ultimă instanţă credibilitatea în fața agresivității pieţelor financiare. Această situaţie trebuie corectată o dată pentru totdeauna, după ce am văzut că o criză poate deveni o criză comună a tuturor economiilor europene," mai scrie Corriere della Sera. "Italia a făcut ce era necesar pentru interesul național și european și este pe cale de a finaliza aceste lucruri, a mai spus şeful guvernului italian, potrivit aceleiași publicații. "Noi ne onorăm datoria noastră la timp, avem antecedente mai bune decât ale partenerilor noștri (din UE) și ne vom echilibra bugetul în 2013". 

Privind reformele structurale care trebuie implementate în Italia, acesta a spus că "ansamblul clasei conducătoare italiene ar trebui să fie mai mult deât un grup de demagogi și să se alăture eforturilor de dezvoltare și reformelor necesare pentru a lua noi decizii de mare importanță".

Reforme "rapide" și "cuprinzătoare"

"Comisia cere o adoptare imediată și o implementare rapidă a reformelor structurale care au fost deja anticipate de guvernul italian," a spus luni (24 octombrie) Amadeu Alfataj, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri monetare Olli Rehn.

"Aceste măsuri cuprinzătoare trebuie să adreseze slăbiciunile structurale ale Italiei și se așteaptă și o mai bună cheltuire a finanțelor publice și a fondurilor europene," a adăugat Alfataj, amintind că Italia a înregistrat recent un nivel creștere economică scăzut.

Potrivit unor surse din Bruxelles, discuțiile privind mărirea capacității fondului european de salvare (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară) includ și scenariul utilizării acestuia pentru a ajuta în curând și economia Italiei, mai scrie Corriere della Sera.

"Nu există nicio informație în plus în ceea ce privește Italia pe tema fondului de salvare european, acesta este proiectat pentru a preveni răspândirea crizei pentru toți," a spus însă Alfataj, citat de Corriere della Sera.

Citește și: Italia pusă la zid de liderii UE: Trebuie să ia măsuri "curajoase" în următoarele zile

Președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german au avut o întâlnire separată cu premierul Silvio Berlusconi înainte de începerea discuțiilor privind criza datoriilor suverane. Datoria Italiei, în valoare de 120% din PIB-ul țării este a doua cea mai mare după cea a Greciei. Merkel și Sarkozy au cerut premierului italian implementarea "urgentă" a unor reforme "credibile" și "concrete" pentru a reda credibilitatea țării în fața investitorilor.

"Franța și Germania au promis că vor veni cu o soluție comună pentru salvarea zonei euro. Dacă zona euro nu va găsi o soluție pentru a rezolva această situație, vom vedea că rata dobânzii pe termen lung a împrumuturilor Italiei vor continua să crească, iar apoi Italiei va întâmpina probleme în se finanța," a spus Jessica Hoversen, analist financiar ar MF Global din New York, citată de agenția de știri Reuters.

Merkel a avertizat sâmbăta aceasta (22 octombrie) că în cazul în care îndatorarea Italiei rămâne la 120% din PIB, "nu va conta cât de puternic va fi zidul de protecţie (fondul de salvare european), întrucât acesta nu va ajuta la recâştigarea încrederii pieţelor".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite