UPDATE Belgia a doborât recordul mondial la criză politică. Studenţii au declanşat "Revoluţia cartofilor prăjiţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 600 de studenţi de la toate universităţile belgiene au protestat joi după amiază, la Bruxelles, au cerut unitatea ţării, un guvern şi au numărat momentul în care, după a 249-a zi fără conducere, ţara a depăşit recordul mondial la criză politică.

Belgia a doborât în ianuarie recordul european al unei ţări fără Guvern, iar astăzi pe cel mondial deţinut de Irak. "Spuneţi NU separării" au strigat, în franceză şi în flamandă, studenţii adunaţi în această după amiază la o aşa numită "Revoluţie a cartofilor prăjiţi" pentru a blama politicenii care de opt luni nu sunt în stare să găsească un compromis pentru formarea unui Guvern. 

 "Suntem capitala Europei. Cum putem să le spunem de aici celor 27 de state membre ale UE ce înseamnă solidaritatea când noi nu suntem în stare să găsim un compromis", a declarat Hublet Alexandre, unul din organizatorii mitingului.



 „Revoluţia cartofilor prăjiţi este mai curând un protest ironic la adresa politicienilor", a spus Anke H., studentă din Antwerp. Ea a povestit că nici măcar la ultimele dezbateri TV din Belgia politicienii nu par să ajungă în curând la o înţelegere. „Negociatorii flamanzi spun că nu e vina lor. Cei francezi nici măcar nu au răspuns", a mai spus studenta. 


image
image

În fiecare oraş important din Belgia studenţii vor organiza proteste-petreceri în această seară - Anvers, Gent, Liege sau Louvain-La-Neuve. La fiecare protest-petrecere studenţii vor cânta, iar berea şi cartofii prăjiţi se vind la preţuri mai mici. Grupurile politice din asociaţiile studenţeşti vor cere o soluţie cât mai rapidă pentru ca ţara să fie condusă.


image

În ianuarie peste 32.000 de persoane au participat la "Marşul Ruşinii", la Bruxelles, pentru a-i blama pe politicenii incapabili să găsească o soluţie  după opt luni de negocieri. Din vara anului trecut Belgia este condusă de un Guvern demisionar după eşecul formării unei majorităţi la alegerile din iunie 2010.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite