Cum funcţionează motoarele economiei României? Nu se întrevăd evoluţii spectaculoase, banii altora sunt soluţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat din Finanţe, Claudiu Doltu, crede că investiţiile străine, fondurile europene şi împrumuturile sunt singurele soluţii de creştere economică în următorii ani.

Când vom trăi bine în România? Iată, o întrebare la care cu greu poate fi dat un răspuns cert, mai ales în aceste vremuri tulburi prin care trece întreaga Europă.

Prezent la reuniunea Consiliului miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene, Claudiu Doltu, proaspăt numit secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe de la Bucureşti, a încercat să indice câteva repere care pot oferi o perspectivă pentru România următorilor ani.

Doltu a spus că pentru a avea un „mediu plăcut de trăit" există practic două soluţii: creşterea productivităţii sau banii altora.

Şi cum creşterea productivităţii e rezultatul creşterii investiţiilor de capital, iar acestea nu avansează decât pe măsură ce economisirea creşte, „România nu se poate aştepta la nimic spectaculos, în această privinţă cel puţin în următorii 20 de ani", a fost de părere Doltu. 

Şi atunci, pentru dezvoltarea economică singura soluţie este reprezentată de „banii altora": fie investiţii străine directe, fie fondurile structurale sau pentru agricultură, fie împrumuturi", este de părere oficialul român.

Secretarul de stat spune că, deşi România nu are, în prezent, o economie vulnerabilă, nu ne vom putea aştepta la ceva „spectaculos" în următorii ani. 

O ipoteză realistă este că, în acest an, ţara noastră va avea o creştere economică pozitivă, probabil undeva între 1 - 1,5%. Dacă ne uităm pe motoarele acestei creşteri nu putem fi foarte optimişti, pentru că structural situaţia economiei româneşti nu s-a schimbat faţă de anii anteriori", a spus Doltu referindu-se la intrarea economiei în recesiune tehnică.

Exporturile nete, motorul economiei

Claudiu Doltu a analizat şi principalele motoare de creştere ale României. Primul, şi cel mai important: exporturile nete. „Aici trebuie să fim mult mai rezervaţi. 70% din exporturile României se duc spre spaţiul UE unde incertitudinea este foarte ridicată". 

Nici în privinţa consumului gospodăriilor nu sunt aşteptate creşteri semnificative. „O decizie în sensul creşterii salariilor pentru a se reveni la nivelul de acum doi ani a fost luată, dar nu putem imagina că toată această creştere a veniturilor se va reflecta în consum", a mai spus Doltu.

Nici în privinţa investiţiilor directe nu sunt aşteptate evoluţii, în timp ce, consumul guvernamental, un alt indicator important pentru PIB, va avea uşoare creşteri din cauza perioadei electorale.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite