Banii Europei, în risc de blocaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban a lansat zilele acestea avertismentul că am putea pierde bani europeni
Leonard Orban a lansat zilele acestea avertismentul că am putea pierde bani europeni

Comisia Europeană este pe cale să blocheze 3,7 miliarde de euro destinate României pentru pregătire profesională, întrucât legislaţia incompatibilităţilor are carenţe majore.

Comisia Europeană verifică mai multe deficienţe în sistemul de management şi control al unuia dintre cele mai importante programe operaţionale, Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Deficienţele au fost descoperite în urma unui audit intern, au confirmat, pentru „Adevărul Europa", surse din cadrul Directoratului General pentru Muncă, aflat în subordinea comisarului pentru muncă, Laszlo Andor, care gestionează Fondul Social European (FSE). România beneficiază de fondurile FSE prin două programe operaţionale POSDRU şi prin cel pentru administraţie publică. POSDRU finanţează în special dezvoltarea resurselor umane şi este unul dintre programele cu impact extrem de mare pentru generarea de locuri de muncă.

Alocările în cadrul acestui program fac şi obiectul unei investigaţii a OLAF, care verifică acuzaţiile de fraudă împotriva intereselor financiare ale UE după ce soţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş a obţinut o finanţare de jumătate de milion de euro din fonduri europene prin FSE.  

Bruxelles: „Nu vom ezita"

Experţii CE au mai precizat că în acest moment se fac verificări şi că încă nu este în derulare o procedură de întrerupere ori suspendare a plăţilor pe POSDRU România, dar, dacă „vor fi îndeplinite condiţiile pentru o astfel de măsură, nu vom ezita să o declanşăm". Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a precizat la începutul acestei săptămâni, pentru The Money Channel, că există riscul suspendării unuia dintre programele de finanţare din fonduri europene pentru România, dar a refuzat să-l numească. „Nu vreau să numesc un program, dar ne ameninţă în momentul de faţă riscul suspendării unui program. Sper să reuşim să-l evităm. Odată ce, anul trecut, Comisia Europeană a constatat probleme în programele finanţate din bani europeni, acum este extrem de vigilentă", a declarat Orban.

Potrivit mai multor surse, în noiembrie anul trecut, managementul POSDRU a avut câteva întâlniri cu experţi ai Comisiei Europene în urma cărora au fost stabilite mai multe detalii pentru reglementarea carenţelor acestui program. 

Unde au dus blaturile

Comisia Europeană a mai decis în luna iunie a anului 2011 întreruperea temporară a plăţilor, pentru două luni, pentru Programul Operaţional Regional (POR), destinat infrastructurii locale şi regionale, până la remedierea mai multor nereguli legate de managementul proiectelor în judeţele Teleorman, Buzău, Ilfov şi Tulcea. Neregulile pot atrage sancţiuni financiare reprezentând între 2% şi 100% din valoarea proiectelor.

Dacă plăţile vor fi reluate în această vară, depinde doar de autorităţile din România, au declarat, pentru „Adevărul Europa", oficiali ai CE. Plăţile nu au fost reluate în vară din două motive: pe de-o parte răspunsul autorităţilor de la Bucureşti a ajuns foarte târziu la Bruxelles, pe de altă parte, preventiv, Guvernul României a oprit trimiterea tuturor deconturilor către Executivul de la Bruxelles pentru a face verificări interne şi a evita întreruperea altor plăţi.

Toată procedura a întârziat timp de peste şase luni decontările către beneficiari. Rambursările Comisiei Europene au fost reluate în decembrie 2011. Procedura de întrerupere a plăţilor pentru finanţările europene este una nouă şi a fost introdusă de Comisia Europeană în ultimul an. Ea a fost aplicată de cel puţin 40 de ori până acum, inclusiv pentru programe derulate în Germania sau Marea Britanie.

Reguli noi

După cazul Botiş şi problemele care au blocat POR, Guvernul României a venit pe 22 decembrie, exact în momentul în care plăţile suspendate anul trecut de CE au fost reluate, cu Codul de conduită pentru evitarea situaţiilor de incompatibilitate şi conflict de interese de către personalul implicat în gestionarea programelor finanţate din fonduri europene nerambursabile. Acest cod urmează să fie inclus în Strategia Naţională anticorupţie pe care o elaborează în prezent Ministerul Justiţiei.

Ultimul raport pe justiţie al Comisiei Europene publicat săptămâna trecută menţionează eforturi insuficiente în clarificarea şi pedepsirea neregulilor pe achiziţii publice în România. Un raport detaliat pe acest tip de probleme, în legătură cu fondurile europene, va fi publicat odată cu raportul din vară, au declarat experţii pe justiţie ai CE.

3,7 miliarde de euro este suma pe care riscăm să ne fie blocată dacă nu corectăm legislaţia conflictelor de interese.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite