Bani pentru „Generaţia fără job“ a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unu din cinci tineri din UE este şomer. Sarcina pe care o suportă populaţia europeană din cauza şomajului în rândul tinerilor este de două miliarde de euro pe săptămână, adică de peste 1% din PIB-ul UE.

Bani pentru primul loc de muncă, banii din burse transferaţi la companii pentru stagii, ajutor financiar pentru tinerii care vor să lucreze pentru prima dată în altă ţară a UE. Sunt câteva dintre măsurile urgente anunţate de Comisia Europeană pentru a opri şomajul în rândul tinerilor, care depăşeşte 20%. Şomajul pe termen lung este şi el în creştere: 28% din tinerii din UE sunt în căutarea unui loc de muncă de mai bine de un an. 

Spania se confrută cu cifre şi mai dramatice după ce şomajul în rândul tinerilor a ajuns în toamna acestui an la 40%, în timp ce autorităţile din Regatul Unit au raportat un milion de şomeri tineri, un record care nu a mai fost înregistrat din 1992. Aproape 300.000 de studenţi din Marea Britanie sunt în acest moment în căutarea unei slujbe cu jumătate de normă, în timp ce şomajul de lungă durată a crescut.  

„Tendinţa actuală nu mai poate continua. Pentru tinerii din multe ţări ale UE situaţia actuală e pe cale să devină dramatică. Fără o acţiune decisivă, riscăm să pierdem această generaţie şi să avem de suportat costuri economice şi sociale semnificative", a declarat László Andor, comisarul UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune.

Finanţări directe

Comisia a anunţat că va acorda asistenţă tehnică statelor membre pentru a le determina să profite mai bine de finanţările UE, în special de Fondul Social European (FSE), care mai  are 30 de miliarde de euro nealocaţi pentru proiecte. Reprezentanţii Comisiei Europene au mai precizat că vor interveni prin finanţări directe pentru un sistem de garantare a unui loc de muncă pentru tineri în termen de patru luni de la terminarea şcolii sau cel puţin a unui program de studii ori de formare. Acestei măsuri i se alocă patru milioane de euro, în timp ce alte 1,3 milioane vor fi alocate prin Fondul social European pentru „programe de ucenicie" din care să rezulte în următorii doi ani cel puţin 370.000 de stagii în plus pentru tineri. Din acelaşi fond, trei milioane de euro vor fi destinate tinerilor care încep mici afaceri.

Burse folosite pentru stagii

Finanţările prin  programele de burse Erasmus şi Leonardo Da Vinci vor fi redirecţionate către plasamente în companii cu obiectivul de a avea, anul viitor, cel puţin 130.000 de tineri la muncă, în stagii în firmele din UE. De altfel, potrivit comisarului pentru Învăţământ, programul Erasmus va fi extins din 2014 şi pentru masteranzi şi tinerii aflaţi la studii profesionale şi va avea un buget mai mare decât până acum.

Prea multă şcoală?

Estimările arată că numărul celor care ar putea beneficia de programele Erasmus se va dubla din 2014 faţă de perioada actuală. Un alt proiect care vizează doar un număr restrâns de tineri se referă la sprijin financiar pentru un loc de muncă în alt stat membru: „Primul loc de muncă EURES".
   
O mare problemă a tinerilor cu studii superioare în UE este că după facultate mai intră în două trei sisteme de perfecţionare - graţie unor sisteme de finanţare a studiilor extrem de avantajoase, mai ales în ţările nordice, ceea ce fie întârzie intrarea lor pe piaţa muncii, fie cresc pretenţiile lor nejustificat în comparaţie cu experienţa, fie sunt prea calificaţi pentru multe din joburile la care aplică. Astfel, Comisia Europeană va prezenta anul viitor o propunere pentru stagii de înaltă calitate.

 În UE există în prezent cinci milioane de tineri şomeri, în timp ce 7,5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au nici loc de muncă şi nu sunt nici la studii. Această situaţie nu se referă numai la tinerii slab calificaţi, care au părăsit şcoala prea devreme, ci şi, din ce în ce mai des, la absolvenţi de universităţi care nu îşi găsesc primul loc de muncă.

Nivelul istoric la care a ajuns şomajul în zona euro a fost publicat în noiembrie de Eurostat în contextul celei mai grave crize a monedei euro de până acum. Şomajul în cele 17 state din zona euro a ajuns luna trecută la cel mai înalt nivel de la introducerea monedei unice europene, în ianuarie 1999.

7,5 milioane de tineri din UE cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au nici loc de muncă şi nu sunt nici la studii.

Şomaj-record în zona euro

Statele în care rata şomajului a crescut la un maxim istoric în ultimul an sunt Spania (de la 20,5% anul trecut la 22,6%), Cipru (de la 6,0% la 7,8%) şi Grecia (de la 12,6% la 17,6%). Austria, Olanda şi Luxemburg au cele mai mici rate ale şomajului din UE, de sub 5%. În România, rata şomajului a crescut de la 7,2% în septembrie 2010 la 7,4% un an mai târziu. În Bulgaria, şomajul a atins cota de 11,9%, cu peste un procent faţă de anul trecut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite