Banca Centrală Europeană își schimbă președintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii economiei şi finanţelor din Uniunea Europeană, reuniţi marţi (17 mai) la Bruxelles în cadrul Consiliului ECOFIN, au recomandat numirea lui Mario Draghi ca viitor preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Acesta l-ar înlocui pe francezul Jean-Claude Trichet, al cărui mandat la conducerea BCE expiră la 31 octombrie 2011.

Draghi, 64 de ani, din Roma, Italia, a fost numit guvernator al Băncii Centrale a Italiei în decembrie 2005, devenind astfel membru al Consiliului general al BCE şi al Consiliului guvernatorilor BCE.

Înainte de a ocupa această funcție, el a fost vicepreşedinte şi director executiv al cunoscutei corporații de investiții financiare Goldman Sachs International (2002-2005), iar în 2006 a fost ales ca preşedinte al Consiliului pentru stabilitate financiară.

Doctor în economie, director executiv al Băncii Mondiale

Draghi, care mai deține și poziția de guvernator din partea Italiei în Consiliul guvernatorilor Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi în Consiliul guvernatorilor Băncii Asiatice de Dezvoltare, și-a început cariera după ce obținut un doctorat în economie de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, S.U.A.

Acesta a început să predea economie la Universitatea Florența în 1981, unde a rămas până în 1991, când a devenit director general al Trezoreriei Italiei şi preşedinte al Comitetului economic şi financiar european (EEFC).

Între 1984 şi 1990, Draghi a fost director executiv al Băncii Mondiale, iar în anul 1993, a fost numit preşedinte al Comitetului pentru privatizare din Italia.

Recomandarea ECOFIN trebuie aprobată de Consiliului European, care va lua decizia finală, cel mai probabil, la summitul din 23-24 iunie, după consultarea Parlamentului European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite