Banca Centrală Europeană menține aceeași rată a dobânzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis astăzi (8 septembrie) să mențină nivelul de 1,5% pentru rata dobânzii de referință, înlăturând speculațiile unei creșteri mari a inflației.

Președintele BCE, Jean -Claude Trichet a anunțat că rata dobânzii de referință nu se modifică, deocamdată, după ce aceasta a crescut cu un sfert de punct procentual în luna iulie.

"Ritmul expansiunii monetare este încă moderat, dar lichiditatea monetară se menţine ridicată şi poate face față presiunilor preţurilor. Expansiunea moderată va continua în lunile următoare," a spus Trichet. "Cu toate acestea", a continuat acesta, "incertitudinea rămâne deosebit de mare". 

Creșterea economică în zona euro a scăzut în al doilea trimestru la 0,2% de la 0,8%, după ce criza datoriilor suverane a împânzit piețele financiare. Și economia motorului financiar al zonei euro, Germania, a stagnat în al doilea trimestru al 2011.

Estimările BCE publicate în luna iulie anunțau o inflație de aproximativ 2,6% anul acesta și 1,7% în 2012. Creșterea economică va încetini, de asemenea, în 2012, de la 1,9% anul acesta la 1,7%, susține BCE.

Din cauza tensiunilor care s-au ivit din nou în ultima perioadă pe piețele financiare, nivelul de incertitudine rămâne unul ridicat," a spus președintele BCE, Jean-Claude Trichet comisiei monetare din Parlamentul European pe 29 August.

Urmărește aici conferința de presă a Băncii Centrale Europene. 

"Ne așteptăm ca deciziile asupra cărora s-a căzut de acord să fie implementate într-o manieră cât mai rapidă, având încredere în semnăturile tuturor celor 17 lideri ai statelor din zona euro," a declarat joi (8 septembrie) președintele BCE.

Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF ) - fondul de salvare de 440 de miliarde de eurova putea cumpăra obligațiuni de pe piețele secundare dacă BCE consideră că există circumstanțe financiare "excepționale"  și dacă există riscuri pentru stabilitatea financiară.

"Sperăm că fondul EFSF va fi eficient în intervențiile sale, ceea ce ne-ar ajuta pe noi să nu intervenim," a spus Trichet ]n timpul conferinței de presă de joi (8 septembrie).

BCE nu se angajează preventiv în nicio decizie, dar va interveni atunci când consideră că este necesar pentru a garanta stabilitatea zonei euro.

Deciziile luate astăzi (8 septembrie) de BCE se datorează "nivelului crescut de lichidități, combinat cu buna funcționare a piețelor", a mai spus Trichet.

Monitorizarea foarte riguroasă e importantă în acest moment, a avertizat acesta: "Este foarte, foarte important să ne îmbunătățim capacitatea de monitorizare pentru a asigura puterea de a preveni a pactului de creștere și stabilitate". 

"Când iei o decizie, trebuie să te gândești la efectul său pe teren scurf, media și lung", a explicat președintele BCE.

"Totul depinde de capacitatea guvernelor de a se poziționa deasupra valului, de a anticipa, atât prin politica fiscală, cât și prin reformele structurale - care știu că sunt dureroase, dar își vor arăta în timp beneficiile.

Țările care au luat deja acești pași văd deja beneficiile și cred că ele reprezintă un model pentru restul statelor.

Unele țări din Europa nu s-au comportat cu ar fi trebuit, chiar dacă Europa, per total, se afla într-o situație mai bună decât cea spre exemplu, a Statelor Unite. Dar trebuie să înțelegem că aproape toate economiile puternic industrializate au avut la un moment dat probleme," a mai spus Trichet. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite