Avertisment de la Bruxelles: dezastru cu fondurile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Directoratului General pentru Politică Regională din Comisia Europeană sunt dezamăgiţi de rezultatele auditului din România
Reprezentanţii Directoratului General pentru Politică Regională din Comisia Europeană sunt dezamăgiţi de rezultatele auditului din România

România riscă întreruperea plăţilor pe cinci programe operaţionale pentru că ratează planul convenit cu Executivul european prin care trebuia să facă dovada gestionării banilor nerambursabili.

Capacitatea administrativă este „extrem de slabă", deficienţele în sistemul de control şi management sunt mari, administraţia publică a României este în acest moment „paralizată" din cauza conflictelor interne, „nu există progrese suficiente" pentru pregătirea României pentru viitorul buget al UE şi, drept consecinţă, suspendarea/întreruperea plăţilor pe fonduri UE nerambursabile destinată acestei ţări este extrem de probabilă.

Acestea sunt constatările echipelor de audit ale Comisiei Europene şi avertismentele transmise de directori ai unor departamente-cheie din această instituţie, potrivit unei corespondenţe citate de Mediafax.

Constatările au fost transmise de directorul general al Directoratului General pentru Politică Regională al Comisiei Europene (DG REGIO), Walter Deffaa, şi de responsabilul pentru România în acest directorat, Angela Martinez-Sarasola, într-o discuţie tehnică cu oficiali ai Reprezentanţei Permanente a României la UE, primul nivel la care astfel de avertismente se transmit. 

Ce înseamnă planul de acţiuni

După numeroase deficienţe pe care Comisia Europeană le-a constatat în România, atunci când i s-au trimis cereri de decontare pe diferite proiecte, după ce rata de absorbţie a rămas foarte mică, după întreruperea plăţilor pe două programe operaţionale-cheie (Regional şi Resurse Umane), sub ameninţarea că şi alte programe vor fi în aceeaşi situaţie, Bucureştiul şi Bruxelles-ul agreează un aşa-numit „plan de acţiune pentru accelerarea cheltuirii fondurilor structurale".

Termenul-limită este stabilit. Până la finalul lunii iunie, autorităţile de la Bucureşti trebuie să facă dovada că au luat suficiente măsuri pentru a pune în aplicare cerinţele Bruxelles-ului. De la 1 iulie, conştiente că nu au rezolvat problemele, autorităţile de la Bucureşti decid să nu mai trimită spre decontare nicio factură. Auditul Comisiei Europene a început o misiune pe 5 iulie, ale cărei prime concluzii sunt „dezamăgitoare".

Conflictul politic a paralizat administraţia

„În actualul context naţional s-a constatat o «paralizare» a administraţiei româneşti. Mai mult, au constatat o «eşuare» a implementării Planului de măsuri prioritare convenit pentru creşterea capacităţii de absorbţie, având în vedere că la nivel administrativ nu s-a progresat de o manieră satisfăcătoare", se arată în documentul citat de Mediafax.

În corespondenţă se mai arată că, în opinia DG REGIO, deşi la nivel politic există voinţa necesară, la nivelul de execuţie, autorităţile nu recunosc problemele sistemului şi refuză în fapt asistenţa instituţiilor financiare internaţionale. „În general, atitudinea autorităţilor este aceea de a fi de acord cu recomandările pe care le face Comisia, fără însă a le aduce apoi la îndeplinire neapărat", se mai arată în documentul menţionat.

Patru programe operaţionale gestionate prin DG Regio sunt în pericol: Programul Operaţional Regional (3,7 miliarde de euro), Programul pentru Transport (4,56 miliarde de euro), Programul pentru Mediu (4,5 miliarde de euro), Programul Creşterea Competitivităţii Economice (4,5 miliarde de euro).

Nereguli şi la POSDRU

Un al cincilea program, POS DRU (Dezvoltarea Resurselor Umane), nu va ieşi nici el bine din audit, avertiza ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Există proiecte care au fost finanţate, deşi nu ar fi trebuit, iar, în anumite situaţii, procedurile şi criteriile de eligibilitate au devenit „brusc flexibile".

Avertismentele din ultimul an

- mai 2011. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, trimite o scrisoarea Guvernului României. Comisia rămâne foarte preocupată de nivelul foarte scăzut al absorbţiei financiare a Fondurilor Structurale şi de Coeziune în România, care a atins doar 3%.
- 21 februarie 2012. Comisia întrerupe plăţile pe POSDRU, iar ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertizează că ar mai putea apărea incidente.
- 15 martie 2012. Preşedintele Comisiei, Jose Barroso, către premierul Mihai Ungureanu: „Actuala rată de absorbţie, de 7,4%, este dureros de scăzută. Am stabilit un plan de acţiuni prioritare pentru a încerca să îmbunătăţim această rată cât mai repede posibil". 
- 3 aprilie 2012. Plăţile pe POSDRU sunt reluate cu aplicarea unor corecţii financiare de 10-25% pentru toate sumele pe care România le cerea spre decontare Bruxelles-ului.
- 22 aprilie 2012. Ministerul Afacerilor Europene mai transmite un avertisment grav: plăţile pentru cele mai importante programe operaţionale ar putea fi întrerupte.
- 3 mai 2012. Comisia confirmă pericolul întreruperii plăţilor pe cinci programe operaţionale şi anunţă că termenul-limită dat autorităţilor de la Bucureşti pentru a merge mai departe cu finanţările şi pentru a nu aplica alte corecţii financiare este sfârşitul lunii iunie 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite