Astăzi se discută soarta Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Interne din statele UE dezbat, într-o reuniune extraordinară, măsurile antiimigraţie iniţiate de Franţa şi de Germania. Comisia Europeană sprijină solicitările Franţei şi Italiei privind reintroducerea temporară, în anumite cazuri, a controalelor la frontiere.

„La Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne care are loc astăzi la Bruxelles, miniştrii din Franţa şi din Italia joacă un rol important. La insistenţa autorităţilor franceze şi italiene, Comisia Europeană a propus, acum o săptămână, revizuirea Tratatului Schengen astfel încât UE să poată introduce, în cazuri excepţionale, controale la graniţele interne ale spaţiului Schengen, deşi principiul care guvernează acest spaţiu e circulaţia liberă.

Întărirea poliţiei la graniţele externe ale UE şi coordonarea poliţiei din toate statele membre, precum şi consolidarea agenţiei de gestiune a graniţelor externe ale UE, Frontex, sunt alte măsuri ce ar putea fi revizuite de Comisie şi de statele membre. Comisia Europeană preconizează şi revizuirea „Regulamentului de la Dublin", care impune soluţionarea cererilor de azil în ţările unde vin imigranţii iniţial.

Executivul comunitar recomandă „reinstalarea refugiaţilor şi în alte state UE, un gest de împărţire a responsabilităţilor". CE mai propune modificări legislative astfel încât, în anumite condiţii, să poată fi reintroduse vizele pentru cetăţeni din ţări care în prezent pot circula fără vize în UE. E vorba mai ales de Serbia, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Albania.

Reacţii critice în Parlament

Cele mai importante voci politice din Parlamentul European au reacţionat dur, ieri, la Strasbourg, la iniţiativa de schimbare a Codului Schengen. „E e o ruşine ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni", a spus Guy Verhof­stadt, liderul liberalilor din PE, referindu-se la faptul că Bruxellesul a cedat insistenţelor franco-italiene. Eurodeputaţii au arătat că "este subminată cea mai mare realizare a Europei, libera circulaţie". Eurodeputatul german Manfred Weber (PPE) a subliniat că Schengen e un succes-cheie al proiectului european şi că dezbaterea actuală privind posibilitatea reintroducerii controalelor nu trebuie să conducă la amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă-circulaţie. „Cetăţenii simt succesul acestui sistem în fiecare zi în care călătoresc. Vom apăra principiul sistemului Schengen", a spus Weber, conform unui comunicat al PE.

Carmen Romero Lopez, eurodeputat spaniol implicat în apărarea drepturilor omului, a spus că măsurile propuse de CE nu sunt credibile nici pe termen lung, nici pentru soluţiile urgente de care are nevoie situaţia de faţă. „Comisia şi-a arătat punctul slab, nu poţi avea o situaţie în care Sarkozy şi Berlusconi să aibă o direcţie contrară UE" , a spus Lopez.

PE, fără drept de decizie?

Euroaleşii spun că există interpretări diferite ale legislaţiei europene. Aproape jumătate dintre ţările membre-UE spun că Parlamentul European nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privinţa modificării Codului Schengen. „Treisprezece state membre din 27 sunt dispuse să lupte pentru eliminarea Parlamentului din procesul de codecizie. Nu e cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru a construi un nou sistem de evaluare Schengen", a spus Carlos Coelho, raportorul PE privind dosarele de aderare ale României şi Bulgariei la Schengen.

Printre cele 13 state se află Germania, Olanda, Finlanda, Slovacia, Slovenia, Irlanda, Suedia, Spania, Austria, Luxemburg şi Grecia. Modificările Codului Schengen ce vor fi discutate azi la Bruxelles urmează a fi definitivate în iunie, cu ocazia unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE.

Olanda ne-ar putea pune piedici

Întrebat dacă Olanda e pregătită să dea undă verde aderării României la Schengen în cazul unui raport pozitiv al Comisiei Europene în iulie, ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knappen, a răspuns: „Vrem să fim siguri că putem vorbi despre progrese sustenabile şi ireversibile".

„E greu de imaginat că pe baza doar a unui raport al CE se poate vorbi despre un progres sustenabil şi ireversibil", a spus Knappen, aflat ieri în vizită la Bucureşti. „Vom avea după aceea discuţii despre cum putem traduce raportul în noi acţiuni şi vom avea un răspuns la momentul potrivit", a spus el.

Întrebat ce înţelege prin "progrese sustenabile şi ireversibile", ministrul olandez a refuzat să răspundă, precizând că va reveni la subiect când va exista raportul pe tema Justiţiei. Solicitat să răspundă cu "da" sau "nu" la întrebarea dacă este absolut imposibil ca Olanda să accepte aderarea la Schengen în 2011, ministrul Knappen a refuzat, de asemenea, să răspundă.

Danemarca, din nou controale

Danemarca va reintroduce controalele la frontierele Schengen cu Germania şi Suedia, a anunţat ministrul danez al Finanţelor, Claus Hjort Frederiksen. Decizia, care va intra în vigoare în următoarele săptămâni, a fost luată în urma unui acord politic între Guvern şi extrema-dreaptă.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite