UPDATE 2 Barroso: Europa nu va reuşi fără Germania. Merkel: recapitalizarea băncilor trebuie să aibă reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a anunţat astăzi că, în urma întâlnirii cu colegiul comisarilor UE care tocmai s-a încheiat, cancelarului german Angela Merkel  i-au fost prezentate detaliile celor mai recente propuneri ale Bruxelles-ului  pentru criza datoriilor: taxa privind tranzacţiile financiare şi noua politică de coeziune ce va fi prezentată mâine de Comisia Europeană.

"Europa nu poate să aibă succes fără Europa, la fel cum cred că nici Germania nu ar avea succes fără Europa", a spus Barroso.

Cancelarul german,  Angela Merkel s-a declarat în favoarea recapitalizării băncilor, situaţie care va trebui pusă pe masa Consiliului European din 18 octombrie despre care experţii economici susţin că va fi crucial pentru soarta Greciei. Cancelarul German a spus însă că recpaitalizarea băncilor nu se poate face prin decizii ale guvernelor naţionale ci cu ajutorul unor experţi care să stabilească anumite criterii pe baza cărora să se realizeze o abordare comună. „Germania este pregătită să discute aces lucru la următorul summit însă avem nevoie de criterii pentru această procedură", a spus Merkel.

Cancelarul german Angela Merkel se află astăzi la Bruxelles unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Comisiei Europene, a participat la colegiul comisarului iar în cursul după amiezii se va întâlni cu cu preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

O vizită deosebită

"Fără Germania nu am avea Uniunea Europeană pe care o avem astăzi. Europa nu ar fi avut succes fără Germania, iar Germania nu ar fi avut succes fără UE," a spus astăzi (4 octombrie) președintele Comisiei Europene, la începutul conferinței de presă din Bruxelles care marca vizita cancelarului german Angela Merkel la Comisia Europeană.

Vizita lui Merkel a fost tratată cu importanță atât de oficialii Comisiei, cât și de jurnaliști și ofițerii de securitate ai CE. Aceasta se va întâlni mâine (5 octombrie) cu reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional, iar duminica aceasta (9 octombrie) va discuta la Berlin, cu președintele francez Nicolas Sarkozy, agenda consiliului european din 18 octombrie 2011. De acest consiliu depinde viitorul Greciei, anunțau ieri (3 octombrie) analiști ai Reuters.

"Suntem cu toţii conştienţi de faptul că Europa se află la răscruce de drumuri. Unele alegeri vor fi dificile, chiar dureroase. Dar fără ele nu vom putea să ne întoarcem la un mediu economic stabil." a spus Barroso.

Cancelarul german a spus că-și dorește să sprijine UE în acest moment "deosebit de dificil". "Acest lucru este posibil dacă suntem mânați de aceleași idealuri europene," a spus Merkel.

Toate statele să accepte noul fond de salvare economică

Barroso a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat în privința măsurilor inițiate de Comisie în ultimul an, printre care pachetul celor şase legi economice, taxa pentru tranzacții financiare, semestrul european și FESF.

"Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară acționează ca un zid împotriva riscului de contagiune în restul Europei," a spus acesta. "Săptămâna trecută Germania a transmis un semnal important care arată atitudinea hotărâtă în sprijinul său pentru Europ," a mai spus el, referindu-se la decizia Germaniei de a suplimenta capacitatea FESF. Barroso a cerut și Slovaciei "să-și acorde sprijinul pentru schimbările necesare". Parlamentul slovac urmează să-și exprime acordul sau dezacordul privind noul mod de funcționare al FESF, înainte ca acesta să fie votat în cadrul consiliului european din 18 octombrie 2011.

Merkel a încurajat, de asemenea "și restul statelor din zona euro" să accepte modificările aduse FESF, un pas care, spune ea, ar transmite un "semnal foarte important" piețelor financiare.

Merkel: "Aștept raportul troicii cu mare interes"

Merkel a repetat, în timpul conferinței, cât de important este raportul creditorilor internaționali, care va decide dacă Grecia se califică pentru următorul împrumut.

"Trecerea de la o uniune dominată de datorii la o uniune stabilă nu se poate face "dintr-o dată," a averizat Merkel. "Nu avem o baghetă magică, ne mișcăm împreună cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional (troica)," a spus Merkel.

Experții troicii se află momentan în Atena, unde inspectează modul în care guvernul grec implementează planul de austeritate asupra căruia s-a convenit la ultimul consiliu european, în schimbul oferirii unei noi tranșe de ajutor financiar, în valoare de 109 miliarde de euro.

"Așteptăm raportul troicii și apoi vom lua toți pașii necesari," a spus Merkel. Cancelarul german a amintit, din nou, că Grecia trebuie să rămână parte a zonei euro, menționând însă, din nou că așteaptă "cu interes" raportul troicii și că dorește ca Greciei să i se dea oportunitatea de a-și îmbunătăți situația. Ea se va întâlni mâine cu reprezentanți ai FMI, un actor important în împrumutul de care Grecia are din nou nevoie pentru a scăpa de un posibil faliment. Merkel a refuzat să comenteze orice speculație privind deciziile care se vor lua în privința Greciei la următorul summit european din 18 octombrie. "Nu putem discuta despre acest lucru din cinci în cinci zile. Trebuie să avem răbdare, să așteptăm și să vedem ce se întâmplă."

Taxa pe tranzacții financare, nu doar UE, dar și globală

Privind taxa pe tranzacții financiare, Merkel a anunțat că se va angaja într-un "dialog constructiv" pentru o problemă care "trebuie discutată pas cu pas", în contextul obiectivelor UE 2020 de creștere economică și competitivitate.

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută (28 septembrie) crearea unei taxe pentru tranzacții financiare la nivel UE care ar genera venituri anuale de 57 de miliarde euro. Comisarul european pentru impozitare, uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Šemeta anunța atunci că vrea să promoveze taxa nu numai la nivel UE, ci și global.

"Ne-am angajat în promovarea la nivel global a acestei taxe pentru tranzacții financiare," a spus Šemeta. Cuvintele sale au fost aduse astăzi în prim plan de Barroso: "Vom încerca să împingem idea unei taxe pe tranzacții financiare globale în cadrul reuniunii G20 (grupul celor 20 cele mai prospere economii din lume) de la Cannes."

Se schimbă regulile jocului?

Merkel a spus că, în vederea rezolvării problemelor actuale, schimbarea tratatelor UE nu ar trebui să fie un subiect tabu. Cancelarul german a refuzat însă să comenteze cu rpivire la ce schimbări de tratate se referă, "pentru că nu este încă momentul." "Dacă țările nu fac ce trebuie ca să fie in zona euro, nu ar trebui să excludem posibilitatea schimbării tratelor," a spus aceasta.  

Angela Merkel a vizitat astăzi și Parlamentul European, unde a fost întâmpinată cu un discurs admirativ de către Jerzy Buzek, președintele PE. "Dumneavoastră și țara dumneavoastră sunteți o stâncă solidă a integrării europene. Sunteți stânca de stabilitate din mijlocul furtunii financiare," a spus Buzek. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite