UPDATE Alarmă în economia Europei: creşterea economică a încetinit!/ Vezi cum au reacţionat bursele europene!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurostat a publicat astăzi cifre îngrijorătoare privind creşterea economică pe trimestrul al doilea. Ritmul de creştere s-a redus considerabil, inclusiv în Germania.

Prodsul Intern Brut al zonei euro a crescut în trimastrul al doilea cu 0,2 la sută, la fel ca şi economia întregii Uniuni Europene, potrivit estimării Flash publicate de Eurostat, Biroul Statistic al Uniunii Europene. Asistăm astfel la o încetinire a creşterii pe continent, după ce în primul trimestru al anului 2011, ratele de creştere fuseseră de 0.8 în ambele zone.

Comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, creşterea PIB a fost de 1,7 la sută în ambele zone. Creşterea din trimestrul unu faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut fusese de 2.5 la sută.

Economia Germaniei, considerată "motorul Europei" a înregistrat o creşere sub aşteptări în trimestrul al doilea

Creşterea economică a Germaniei s-a redus puternic, ajungând la 0,1 la sută, potrivit unei statistici publicate marţi dimineaţa de Institutul german de statistică. Cifra se situează mult sub cele mai pesimiste aşteptări, care se situau în jurul nivelului de 0,4 la sută. În primul trimestru al anului, creşterea PIB în Germania fusese de + 1,3 la sută. Economia franceză a înregistrat creştere zero în acest trimestru.

Campionii creşterii în acest trimestru sunt Letonia, cu 2.2 la sută şi Estonia, cu 1,8 la sută. În zona Euro, Finlanda a crescut în acest trimestru cu 1,2 la sută, Austria cu 1 la sută, Slovacia cu iar Belgia cu 0,7 la sută.

Consultaţi AICI întregul raport Eurostat

Creşterea pe acest trimestru a României a fost de 0,2 la sută. Polonia, care în trimestrul trecut crescuse cu 1 la sută, nu a comunicat încă datele pe actualul trimestru. Bulgari a crescut cu 0.1 la sută iar Ungaria a stagnat.

În al doilea trimestru din 2011, PIB-ul în Statele Unite a crescut cu 0,3 la sută faţă de trimestrul anterior. În Japonia, PIB a scăzut cu 0,3 la sută .

REACŢIA burselor europene

Bursele europene au scăzut marţi după reapariţia temerilor urmare a unei creşteri timide a economiei germane în al doilea trimestru şi a îndoielilor asupra viabilităţii măsurilor de austeritate italiene, notează Financial Times.

Commerzbank a căzut 3,3 procente iar Deutsche Bank a pierdut 1.6 procente. Temerile legate de cererea scăzută a afectat şi acţiunile producătorilor din industria auto din Germania. Astfel, Porsche a scăzut 3,9 procente, în timp ce Continental, producator de anvelope, a pierdut 3,8 la fel ca şi MAN Truckmaker.

În Franţa, Peugeot a căzut 3,5 procente, iar Michelin a pierdut 2,6%

Fiat, cel mai mare producator auto din Italia, a scăzut cu 5,1. Pachetul guvernului italian austeritate, a aprobat vineri, nu a reuşit să convingă investitorii să cumpere acţiuni italiene, mai scrie FT.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite