Ajutoare ca să cheltuim banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu s-a întâlnit  cu Jose Barroso, la Bruxelles
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Jose Barroso, la Bruxelles

România va avea asistenţa tehnică a Comisiei Europene pentru a cheltui mai bine fondurile UE.

Comisia Europeană mai dă o mână de ajutor României. Pe lângă faptul că va reduce rata de cofinanţare a ţării noastre pentru proiectele cu bani UE până la doar 5%, Comisia Europeană (CE) va pune la dispoziţia României şi asistenţă tehnică pentru a putea accesa cât mai multe din fondurile ce ne sunt alocate. Anunţul a fost făcut ieri, la Bruxelles, de preşedintele CE, José Manuel Barroso, şi de liderul de la Cotroceni, Traian Băsescu.

„Am văzut îmbunătăţiri în ultimele şase luni. Am obţinut asigurarea personală a preşedintelui României de a mări presiunea pentru a face mai eficient acest proces" al absorbţiei de fonduri europene, a declarat şeful CE, după întâlnirea cu preşedintele român. Barroso trimisese Bucureştiului, în decembrie anul trecut, o scrisoare critică. Avertiza atunci că rata de folosire a fondurilor UE este mult sub aşteptări, de 3%, şi cerea măsuri urgente.

Între timp, rata a mai crescut, dar proiectele decontate de Bruxelles au avut numeroase nereguli. Iar una dintre preocupările CE este cum să crească rata de absorbţie. Trebuie totodată să dea şi socoteală marilor contributori la bugetul fondurilor de coeziune. Preşedintele CE a mai amintit că România este unul din statele care va beneficia de cofinanţarea excepţională de 95% pe proiecte, de anul viitor.

Ajutor prin experţi

„Am analizat împreună cum putem creşte capacitatea de absorbţie a fondurilor europene", a declarat şi preşedintele român. El a mulţumit Comisiei Europene pentru „ghidul pus la dispoziţie, cât şi pentru asistenţa tehnică ce va fi asigurată României în perioada următoare". Reprezentanţii comisarului pentru Dezvoltare Regională au precizat ieri că modul în care această asistenţă tehnică va fi acordată este acum discutată la nivel de experţi ai Comisiei. Băsescu a ţinut să vorbească în română pentru „a-i ajuta pe jurnalişti să transmită cu acurateţe maximă mesajele în ţară".

Îngrijorarea pe bănci

Băsescu a mai explicat şi că i-a transmis preşedintelui Barroso îngrijorarea că o eventuală recapitalizare a băncilor din zona euro ar risca să întrerupă fluxul de capital al băncilor UE pe piaţa românească. Şeful CE l-a liniştit: „Am fost de acord de asemenea pe o chestiune ridicată în Consiliul European de duminică şi pe care azi am detaliat-o cu preşedintele Băsescu şi anume, că planurile pentru a recâştiga încrederea în bănci nu trebuie să afecteze fluxul de capital în România. Ne vom asigura prin toate autorităţile de supraveghere bancară naţionale, cu coordonarea Autorităţii Bancare Europene, că băncile-mamă vor continua să asigure capital suficient pentru băncile din România". Traian Băsescu participă mâine la a doua „rundă" a Consiliului European, unde sunt aşteptate decizii importante pe criza datoriilor şi viitorul zonei euro.

"România a îndeplinit toate condiţiile. A avea România în Schengen ţine de corectitudine.''
José Manuel Barroso preşedintele CE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite