Agenda europeană pentru săptămâna 11 iulie - 17 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insituțiile europene intră luni (11 iulie) în ultima săptămână de lucru înainte de vacanța de vară cu o agendă marcată de situația financiară din Grecia.

Grecia. Miniștrii de finanțe se întâlnesc săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a discuta ajutorul financiar acordat Greciei, precum și planurile de a implica sectorul privat în diminuarea datoriilor de stat ale Greciei. Ministrul de finanțe olandez Jan Kees de Jager a cerut pe 8 iulie (2011) sectorului privat implicat în datoria guvernului grec să participe la planurile privind un al doilea pachet de sprijin finanicar și să suporte toate măsurile necesare. Alte state membre susțin implicarea "voluntară" a sectorului privat grec, însă De Jager susține că un astfel de scenariu este "nerealist".

Teste de stres. Vineri (15 iuile) Autoritatea Bancară Europeană va publica rezultatele testelor de stres a 91 de bănci din zona euro. Băncile care au picat testele sau au avut rezultate foarte slabe vor primi și o listă de ăsuri care trebuie luate pentru a-și sprijini capitalul. Băncile vor trebui să demonstreze că pot menţineo rată de capital de bază de cel puţin 5 la sută peste diferite şocuri ale pieţei financiare.

Pescuit. În ultima săptămână de lucru, înainte de vacanța de vară, Comisia Europeană și-a propus să schimbe (miercuri, 13 iulie) politica privind pescuitul în UE și să stabilească "limite pe termen lung" pentru captura de pește. Decizia Comisiei este una controversată, deoarece fiecare țară dorește să aibă cât mai mult control asupra politicii de pescuit la nivel național.

Rețea feroviară pan-europeană. Comitetul regiunilor va susține, marți (12 iulie) o conferință pe tema construcției unui sistem feroviar pan-european pentru trenuri de mare viteză. Invitații vor discuta despre posibilitățile pentru dezvoltarea regională - noile căi ferate ar putea ajuta regiunile din UE să devină mai atractive, ar îmbunătăți accesul la transport al cetățenilor și ar crea noi locuri de muncă. În cadrul conferinței de marți se vor discuta și proiectele de succes deja existente. Președinția poloneză a UE (1 iulie - 31 decembrie 2011) a propus un program de dezvoltare a unui sistem feroviar pan-european pentru trenurile de mare viteză.

Filme online. Comisia lansează miercuri (13 iulie) o consultare publică privind posibilitățile consumatorilor de a urmări filme și programe de televiziune pe internet. În momentul de față, accesul la vizionări online este restricționat pentru a proteja drepturile de autor.

Anti-terorism. Tot miercuri(13 iulie), Comisia va prezenta o listă de opțiuni în vederea creării unui sisitem de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste - aceasta trebuie să țină cont nu numai de nevoia de securitate a cetpțenilor UE, dar și de poziția puternică a Parlamentului Europeană față de respectarea intimității individuale.

Produse contrafăcute. Comisia va publica joi(14 iulie) raportul său anual privind bunurile contrafăcute care ajung în UE - în trecut, cele mai multe produse contrafăcute au fost medicamente. tutun și bunuri aduse din China.

Președinția poloneză. Miniștrii polonezi vor discuta, de asemena, săptămâna aceasta, planurile lor pentru președinția poloneză a UE, care a început la 1 iulie 2011 și va dura până la sfârșitul acestui an (31 decembrie 2011).

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite