Adriane, nici nu ştii cât de mic începi să fii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La presiunile socialiştilor europeni, liderul PSD, Victor Ponta, l-a somat pe Adrian Severin să demisioneze şi din partid, şi din Parlamentul European şi i-a dat un răgaz de 24 de ore. În apărarea lui Severin a sărit Adrian Năstase, care a spus că partidul nu trebuie să se grăbească să dea oameni afară. Severin şi Năstase conduc Institutul „Ovidiu Şincai“.

Victor Ponta a precizat că va declanşa procedurile de excludere din partid dacă Severin nu se va retrage azi din PSD. Liderul social-democraţilor nu a avut însă aceeaşi poziţie tranşantă şi luni, când i-a sugerat europarlamentarului doar să se autosuspende din funcţia de vicepreşedinte al partidului. „Vom aştepta rezultatul anchetei desfăşurate la nivelul PE, iar dacă se va demonstra vinovăţia domnului Severin, atunci va suporta consecinţele", declara Ponta cu doar o zi în urmă.

Întrebat dacă aceste consecinţe ar putea însemna excluderea din PSD, Ponta a evitat atunci răspunsul. Ieri, şeful social-democraţilor şi-a schimbat radical atitudinea faţă de Severin, după ce, potrivit unor surse de la Bruxelles, socialiştii europeni i-au transmis că aşteaptă o decizie mai dură din partea sa în acest caz. În urma acestui mesaj, Ponta a chemat presa şi i-a cerut lui Severin să demisioneze. Răspunsul europarlamentarului a venit imediat: „Nu sunt dispus să fac un sacrificiu ritualic. A demisiona ca răspuns la acuzaţii mincinoase nu poate fi o soluţie". În faţa acestui refuz, Ponta, pe care Severin l-a acuzat că „a tras concluzii pe baza lecturii ziarelor", s-a enervat. „Ce pot să fac, să-l torturez pe dnul Severin, sau ce să-i fac? Mandatul de europarlamentar nu-i poate fi retras nici de PSD, nici de grupul socialist, însă mi se pare nedrept faţă de PSD, care a obţinut acele voturi, pentru că domnul Severin nu a candidat individual, ci pe lista PSD", s-a plâns liderul PSD.

Iliescu: „A acţionat ca un naiv"

Victor Ponta s-a răzgândit şi îi cere capul lui Severin Foto: Marian Vilău



Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat pentru „Adevărul" că „în principiu" este de acord cu Victor Ponta, dar că nu va participa la discuţiile din aceste zile întrucât este plecat la o conferinţă la München. „Înţeleg că a existat o discuţie cu liderul socialiştilor europeni Martin Schulz", a admis Iliescu, întrebat cum îşi explică schimbarea radicală de poziţie a PSD. „Pe mine m-a surprins lipsa de discernământ şi de judecată a lui Severin. I-am spus şi lui, în discuţia de luni, că a acţionat ca un naiv. Este inacceptabil ca un om cu experienţa lui să fie implicat în aşa ceva", a adăugat Iliescu.

Chiar dacă va rămâne la Bruxelles, unde va activa ca deputat neafiliat vreunui grup politic, Severin se vede obligat să plece din Kiseleff. Pentru excluderea sa este însă nevoie de o decizie a Comitetului Executiv al PSD, a precizat Ponta. Pentru a rezolva „problema" cât mai rapid, social-democraţii ar putea convoca de urgenţă o şedinţă a acestui for. La Biroul Permanent de acum două zile, social-democraţii au expediat cazul în cinci minute, după ce Severin şi-a anunţat autosuspendarea din conducerea PSD. „Era mult mai bine dacă luam atunci decizia asta... dar ni s-a făcut milă de el.  Totuşi, e colegul nostru, nu e uşor...", a declarat pentru „Adevărul" vicele PSD Ioan Chelaru.

Năstase: „Să nu ne grăbim cu datul afară"

Severin şi-a găsit însă un susţinător, şi încă unul de la vârful PSD: Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional. „Să nu ne grăbim începând să dăm oameni afară. Un partid înseamnă colegialitate. Trebuie să fim siguri că respectăm nişte principii ale noastre. Un partid nu creşte prin excluderi, iar Adrian Severin a deranjat foarte tare nişte oameni", a spus Năstase într-o emisiune la Antena 3. Pe lângă colegialitatea de partid, Năstase şi Severin sunt colegi şi în conducerea Institutului Social-Democrat „Ovidiu Şincai", unde fostul premier este preşedinte al Consiliului Director, iar europarlamentarul, vicepreşedinte al acelauiaşi for. Potrivit unor surse din PSD, Severin s-ar fi numărat printre social-democraţii care au „sponsorizat" Institutul „Ovidiu Şincai" cu anumite sume pentru a achiziţiona sediul PSD Ilfov, o clădire de 800 de metri pătraţi în care îşi desfăşoară acum activitatea, după ce fostul sediu din strada Atena fusese retrocedat. „ A fost nevoie de un efort financiar considerabil", scria Năstase pe blogul său la acea vreme.

Plecarea din grupul socialiştilor

Luni seară, liderilor socialiştilor europeni, Martin Schulz, l-a convocat pe Severin în biroul său şi i-a cerut să părăsească funcţiile pe care le deţine. După ce a ieşit de la discuţiile cu Schulz, Severin, care ocupa şi poziţia de vicepreşedinte al socialiştilor europeni, a contiunat să susţină că e victimă şi nu va demisiona din Parlamentul European, dar ia în calcul retragerea din grup. Ieri-dimineaţă, socialiştii europeni erau pregătiţi să-l excludă. „Am decis în Biroul Politic că Adrian Severin nu mai este bine-venit ca membru al grupului nostru", a spus Schulz. În acest context, europarlamentarul român a apucat să trimită o scrisoare prin care îşi anunţa demisia din rândul social democraţilor din PE, anticipând, aşa cum spunea Schulz, excluderea sa.

"Nu sunt dispus să fac un sacrificiu ritualic. A demisiona ca răspuns la acuzaţii mincinoase nu poate fi o soluţie."
Adrian Severin
eurodeputat

"Ce pot să fac, să-l torturez pe Severin, sau ce să-i fac? Mandatul nu-i poate fi retras nici de PSD, nici de grupul socialist."
Victor Ponta
preşedintele PSD

Amendamentul vizat de „şpaga" a fost votat

image

Amendamentul legat de Directiva UE privind garantarea depozitelor bancare a fost aprobat ieri  Foto: Mediafax



Amendamentul legat de Directiva UE privind garantarea depozitelor bancare, ce a provocat scandalul şpăgilor din Parlamentul European, a fost aprobat ieri în Comisia Juridică. „Da, s-a votat aşa cum l-am propus. Am vrut să le explic tărăşenia cu Adrian Severin în comisie şi toţi mi-au spus: Nu e nevoie, ştim că nu ai nicio legătură cu scandalul", a declarat, pentru „Adevărul Europa", europarlamentarul Sebastian Bodu. Amendamentul se referă la Directiva privind garantarea depozitelor bancare. Eurodeputaţii purtau discuţii despre perioada în care banii cetăţenilor, garantaţi de bănci, trebuie returnaţi în caz de faliment bancar.

 „Eu nu eram de acord cu perioada de returnare de o săptămână, ci cu cea de o lună", a spus Bodu.  El a declarat că a fost contactat de colegul Adrian Severin în legătură cu acest amendament la mijlocul lunii februarie şi că textul acestuia, care se presupune că ar fi fost comandat de firma de lobbyşti-fantomă, a fost trimis la cabinetul lui Bodu. Acesta din urmă spune că poziţia lui legată de amendamentul cu pricina era clară încă din luna decembrie şi că a propus modificarea Directivei Europene „din convingere".

Austriacul riscă 10 ani de închisoare

Unul dintre cei trei eurodeputaţi acuzaţi în scandalul "şpagă pentru amendamente", austriacul Ernst Strasser, riscă 10 ani de închisoare pentru acte de corupţie, scrie cotidianul austriac ,,Kleine Zeitung". Parchetul anticorupţie de la Viena a deschis deja o investigaţie în cazul fostului ministru de Interne care a demisionat din Parlamentul European la câteva ore după dezvăluirile jurnaliştilor de la „The Sunday Times".

Instituţia verifică dacă în cazul lui Strasser poate fi vorba într-adevăr de luare de mită, a declarat, pentru APA, purtătorul de cuvânt al Parchetului anticorupţie, Martin Ulrich. La întrebarea ziariştilor austrieci dacă Strasser va face uz de imunitate, Ulrich a declarat că în scurt timp conducerea Parlamentului European va comunica dacă politicianul mai poate beneficia de imunitate şi după ce şi-a dat demisia. Legea austriacă pedepseşte cu închisoarea până la trei ani orice persoană care se află într-o funcţie publică şi abuzează de poziţia sa pentru obţinerea sau solicitarea unor foloase personale.

Pedeapsa cu închisoarea de maximum trei ani este valabilă pentru obţinerea unui folos necuvenit de până la 50.000 de euro. Dacă în joc sunt mai mulţi bani, pedeapsa poate ajunge şi la 10 ani de închisoare.

Ce mai spune presa internaţională

BBC anunţă pe website-ul său că doi europarlamentari, slovenul Zoran Thaler şi austriacul Ernst Strasser, au decis să demisioneze din cauza acuzaţiilor că au făcut lobby. Website-ul precizează că atât ei, cât şi românul Adrian Severin au negat faptul că ar fi încălcat legea şi că Parlamentul European a deschis o anchetă.

Associated Press foloseşte cuvântul „mită". „Doi europarlamentari au demisionat şi un al treilea s-a autosuspendat din funcţia de membru al partidului său după ce un ziar britanic a scris că ei au fost de acord să propună modificări legislative în schimbul mitei", transmite AP.
Publicaţia Cotidianul "Le Figaro" îl citează pe liderul grupului socialist, Martin Schulz, care spune că, în cazul în care acuzaţiile vor fi confirmate, acest lucru ar fi, în ochii săi, "incompatibil din punct de vedere moral cu regulile grupului socialist, chiar dacă ar fi legal".

Ana Maria Vieru, Magda Crişan

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite