Adrian Severin: amendă contra amendamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin, izolat în plenul Parlamentului European
Adrian Severin, izolat în plenul Parlamentului European

Eurodeputatul Adrian Severin ar putea fi sancţionat cu maximum jumătate din leafa pe o lună dacă Parlamentul European va lua o decizie în acest sens, după ce Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a încheiat ancheta privind implicarea sa în scandalul „Mită contra amendamente", au declarat, pentru „Adevarul Europa", surse europene.

Noul cod: să i se taie salariul pe 10 zile

OLAF a preluat în urmă cu un an ancheta în cazul eurodeputaţilor implicaţi în scandalul „Mită contra legi europene" după ce, în urma unei investigaţii jurnalistice a „The Sunday Times", mai mulţi eurolaeşi, printre care şi Adrian Severin, au fost de acord să accepte bani de la firme de lobby pentru a schimba legi europene.

Potrivit TVR Info, documentele - scrisoarea OLAF către Parlamentul European şi către eurodeputatul în cauză - ar cere sancţionarea disciplinară a lui Severin. Potrivit unor surse europene, documentul solicită Parlamentului European să aibă în vedere dacă, potrivit regulilor sale, „sunt necesare sancţiuni disciplinare".

Singurele sancţiuni care i se mai pot aplica euroalesului sunt cele valabile în Noul cod de conduită al Parlamentului European care a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul acesta.

El a fost adoptat în procedură de urgenţă şi a fost determinat chiar de apariţia acestui scandal. Potrivit noilor reguli, preşedintele Parlamentului European, după consultări cu un comitet specializat, decide dacă un membru al instituţiei va fi sancţionat cu: mustrare, pierderea indemnizaţiei cu două până la 10 zile sau pierderea rolului de raportor sau de a avea funcţii.

Nicio sancţiune nu poate lua însă dreptul la vot al euroalesului.  Astfel, sancţiunea maximă ce i se mai poate aplica în acest moment lui Severin este pierderea a jumătate de leafă, adică echivalentul a aproximativ 3.500 de euro, de 30 de ori mai puţin decât factura pe care convenise să o taie lobby-iştilor sub acoperire: 100.000 de euro. 

„Parcă jucăm într-un thriller"

Potrivit lui Severin însă, o astfel de sancţiune putea fi aplicată de Parlamentul European din primul moment al scandalului.

„Inspectorii OLAF nu fac altceva decât să încerce să iasă dintr-o chestiune care nu era a lor. Practic, au ajuns la concluzia că nu au nicio concluzie", spune Severin. „Suntem ca într-un thriller, azi ai impresia că a murit criminalul şi el apare din altă parte", a declarat europarlamentarul român pentru „Adevărul".

În acest moment, cea mai dură sancţiune care i-a fost aplicată lui Severin urmare a scandalului „The Sunday Times" a fost excluderea „de urgenţă" din grupul social-democraţilor, în care deţinea funcţia de vicepreşedinte. Propunerea a fost făcută atunci de Martin Schulz, care poate, în noua calitate de preşedinte al PE, să decidă viitoarele sancţiuni contra lui Severin. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite