UPDATE Reacţii în scandalul "Mită de la lobbişti": Dacă e adevărat ce a făcut Severin e foarte grav/ Sunt morţi politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Ivan, europarlamentar PSD
Cătălin Ivan, europarlamentar PSD

„E o informaţie la cald. Trebuie să o digerăm. E şocant. Trebuie să vorbim şi noi cu Adrian Severin să vedem ce spune", a declarat astăzi, pentru Adevărul Europa, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan.

Liderul Grupului PSD a precizat că scandalul în care este implicat Adrian Severin va fi discutat luni în Biroul Permanent Central al PSD. "Trebuie să luăm o decizie şi în grupul politic. Dacă ce scrie publicaţia britanică se adevereşte este întradevăr foarte grav. Dar lăsaţi-ne şi pe noi să vorbim cu el", a mai spus Ivan.

Întrebat de procedurile Parlamentare legate de consultanţă, Ivan a spus că europarlamentarilor nu le este permis să ia bani pentru ceea ce lobbiştii sau diferitele grupuri de interese încearcă să promoveze în legislaţia europeană.

"Suntem doar parteneri de dialog cu lobbiştii, dar în nciun caz nu avem voie să luăm bani pentru asta", a declarat Ivan.

Lobbişti din Bruxelles au explicat, pentru Adevărul Europa, că europarlamentarii nu au voie să primească bani dacă preiau unele din argumentele grupurilor de interese. "Eu mă duc şi vorbesc cu el şi îi aduc argument pe o lege sau alta. Europarlamentarul dacă vrea să mă creadă şi preia argumentele foarte bine. Mai mult decât să vorbesc cu el nu am ce să fac", a declarat unul dintre lobbişti.

Europarlamentarul austriac implicat în scandalul "Mită de la lobbişti" pus la zid de partidul său 

Ernest Strasser este liderul europarlamentarilor austrieci în cadrul PE şi unul dintre cei trei europarlamentari, care au acceptat plăţi secrete pentru a face modificări unor legi UE în detrimentul a milioane de cetăţeni UE", după cum scrie publicaţia britanică The Sunday Times.

Stasser şi-a anunţat retragerea din politică la doar câteva ore după ce Josef Proll, preşedintele OVP, i-a solicitat public acest lucru, deoarece a încălcat principiul fundamental al politicii, acela de a aduce servicii oamenilor pe care îi reprezinţi.

Potrivit The Sunday Times, Strasser a încasat peste o jumătate de milion de euro ca "lobby-ist". Publicaţia britanică informează că acesta a susţinut interesele a cinci companii încasând câte 100.000 de euro de la fiecare.

Pe lângă Ernest Strasser, alţi doi europarlamentari au acceptat să influenţeze PE contra unor importante sume de bani: slovenul Zoran Thaler şi românul Adrian Severin.

Martin Schultz va lua atitudine în cazul Severin

Martin Schulz susţine că România şi Bulgaria vor avea probleme din cauza opoziţiei Germaniei şi Franţei - foto: novinite.com

Adrian Severin trebuie să dovedească, mâine, că nu este adevărat că a acceptat bani sau că ar fi fost de acord să accepte. "Dacă nu poate să-și susțină nevinovăția, vom lua măsuri," a spus un oficial al PE.

"Dacă se dovedește a fi adevărat, mâine, Martin Schultz, liderul grupului îi va transmite lui Severin că nu mai are ce căuta în grup. Este absolut inaceptabil și foarte ciudat dacă s-a întâmplat așa ceva", a adăugat oficialul PE.

Imaginea lui Severin în grupul social-democraților din PE era una "foarte bună", susține oficialul PE: "părea corect, responsabil și îi fusese încredințat un post foarte important, de vice-președinte al grupului și membru al comisiei de afaceri externe. "Este foarte serios dacă se dovedește că au acceptat bani, acest lucru nu este compatibil cu colegiul europarlamentarilor," spune acesta.

Oficial sloven: Este mort politic

"Nu cred că ar trebui să existe vreun regulament de conduită în care să scrie că a face amendamente unor legi europene pentru grupuri de interese este interzis - e ceva de bun simț," a spus un alt oficial sloven al PE.

Referitor la implicațiile politice pe care acest scandal le poate avea asupra europarlamentarului și fostului ministru de externe sloven Zoran Thale, acesta spune că "practic, este mort politic dacă se dovedește că aceste acuzații sunt adevărate".

"Dar eu cred că publicația englezească care a stârnit acest scandal este însă subiectivă din punct de vedere politic - până la urmă, Anglia are mulți politicieni eurosceptici," mai spune acesta.

Reporterii englezii, "lobby-iști" necinstiți

Conform codului de conduită al lobby-iștilor (articolul 3 al legii 9, alineatul (4) - "lobby în Parlament"), membrii grupurilor de interese trebuie să declare ce interese urmăresc de la membrii Parlamentului, să se abţină de la orice acţiune destinată obţinerii de informaţii în mod necinstit și să nu dezvăluie, pentru profit, copii ale documentelor obţinute de la Parlament.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite