Adrian Severin: „Sunt scârbit, îmi vine să mă las! Nu am primit bani, nu am făcut nimic ilegal!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul Adrian Severin este implicat în scandalul "Mită de la lobbişti"
Eurodeputatul Adrian Severin este implicat în scandalul "Mită de la lobbişti"

Eurodeputatul Adrian Severin susţine că a semnat un contract legal cu pretinsa firmă de lobby reprezentată de jurnaliştii de la The Sunday Times. El afirmă că nu este autorul amendamentului, ci Sebastian Bodu, care a acţionat în virtutea propriei conştiinţe. Severin se consideră victima unei manipulări.

Domnule Severin, cum comentaţi afirmaţiile din The Sunday Times?

Este o porcărie extraordinară! Au venit lşa mine doi indivizi care se pretindeau de la firma Tzlor Jones Public Affaires, care mi-au propus un contract de membru în boardul internnaţional al acestei companii. Aceasta nu este o problemă, nu e nimic ilegal, sunt membru în mai multe board-uri.

Ce presupune această calitate?


Se dictută despre trenduri, despre anumtie evoluţii politice, poate fi o activitate de consultant politic. Dar în niciun caz nu este vorba de a fi salariat sau agent al firmei de lobby. Era vorba doar să le dau sfaturi în ce priveşte procedurile, stadiul unor propuneri legislative, modalităţi de acţiune.

Intră în înţelegere şi depunerea de amendamente?


Nu, fiindcă în statutul nostru scrie clar că nu poţi fi plătit pentru acţiuni ce ţin de exercitartea mandatului, iar depunerea de amendamente este o parte a mandatului nostru. Pe de altă parte, poţi convinge pe cineva să depună un anumit amendament, dar atunci când se pune problema dezbaterii şi a votului trebuie să-ţi declari interesul legat de această chestiune şi să te abţii.

În cazul de faţă, cum aţi procedat?

La un moment dat, ei au venit la mine şi mi-au sugerat că ar vrea să depun acel amendament, legat de restituirea depozitelor bancare, unii doreau ca perioada să fie mai scurtă, ei ar fi vrut să fie mai lungă. Se întâmplă ca uneori firmele de acest tip să ceară mai mult din partea consultanţilor lor. Mi-au spus că îmi vor trimite cât de repede contractul de membru în board dar că până atunci mă roagă să îi ajut cu amendamentul. Mi-am dat seama că nu prea se descurcau cu procedurile în Parlamentul European. Iniţial le-am spus că o să-l depun, nicio problemă, nu era mare lucru. Era un amendament la o opinie, nu la un raport în plen, şi oricum urma să se discute şi să se dea un vot într-o comisie. După aceea, m-am gândit puţin şi mi-am zis că nu e în regulă să lucrez ca lobbist. Şi nu am mai depus amendamentul. Le-am făcut doar consulting, le-am spus în ce stadiu sunt discuţiile, care e orientarea anumitor grupuri, ce strategie pot adopta.


Dar există un email în care le comunicaţi că amendamentul s-a depus!

Da, dar nu eu am depus acel amendament. Am aflat că l-a depus Sebastian Bodu. Şi nu pentru că l-am convins eu, ci pentru că aşa a crezut el, a fost convingerea lui. Eu i-am informat pe cei de la pretinsa firmă doar că amendamentul a fost depus, nimic mai mult.

Bănuiaţi în momentul acela că lucraţi pentru o firmă fantomă?

Nu. Şi interesant este că înainte mă consultasem cu anumite persoane, nu vreau să spun cine sunt, care mă asiguraseră că firma e în regulă. Bine, ei pot să spună acum: asta e, am greşit! Dar e ceva ciudat aici. Bănuielile mele au început atunci când cei de lşa aşa-zisa firmă au insistat să mă plătească pentru acest amendament, spunând că am lucrat foarte mult. Ba chiar au trimis nişte emisari la mine, ca să încheiem un contract pentru această prestaţie. Eu le-am cerut doar un contract de consultanţă, nimic altceva. Fiindcă nu am vrut să le ofer altceva şi nici nu le-am oferit.


Cum aţi aflat că era o momeală?


Am aflat acum vreo zece zile, când ei s-au dat în vileag şi mi-au cerut o opinie. Nu am ştiut că am fost filmat pe ascuns. Ei au trunchiat înregistrarea şi au scos din context ce au vrut. Ei m-au întrebat: aţi vorbit cu Bodu? Şi eu le-am spus: nu, dar el a făcut amendamentul că aşa a crezut el. Şi asta nu mai apare, se sare direct la partea în care eu spun că amendamentul a fost depus.


Cum credeţi că va influenţa acest scandal cariera dumneavoastră politică?

Nu ştiu, depinde. Acum, primul meu impuls ar fi să mă las. Ştiu multe lucruri de background şi această întâmplare e legată de multe poziţii pe care eu le exprim în Uniunea Europeană şi pe care unii le vor anihilate. Cineva, care ştia probabil ceva, m-a şi atenţionat că mi se pregăteşte ceva rău. I-am cerut preşedintelui Parlamentului, Jerzy Buzek, o anchetă specială. Şi am cerut inclusiv o acţiune penală împotriva persoanelor care au manipulat şi s-au prezentat sub identităţi false. Eu înainte de a încheia acel contract am întrebat oficiul juridic de la Parlamentul European şi mi s-a spus că e în regulă. Pe de altă parte, e posibil ca, de acum înainte, când se va pune problema unei candidaturi din partea mea la şefia grupului prlamentar sau încredinţarea unui raport, să fiu ocolit, pentru a nu se mai genera critici în presă. Poate nişte colegi îmi vor cere demisia din funcţia de vicepreşedinte al grupului, ceea ce nu am de gând să fac. Voi susţine mâine ( luni, n.r.) la ora 10 o conferinţă de presă la sediul Fundaţiei Ovidiu Şincai. Nu am făcut nimic ilegal şi nu am luat niciun ban. Restul sunt speculaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite