În “Adevărul” de vineri: Scandalul certificatelor verzi stârneşte ecouri la Bruxelles. “Aţi dat-o din nou în bară!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a pierdut ocazia de a câştiga cel puţin 1,5 miliarde de euro din cauza suspendării de la tranzacţionare a certificatelor de emisii de carbon şi a ratat totodată ocazia de a atrage investiţii importante în industrie. Situaţia este generată de neregulile din cadrul Guvernului la întocmirea inventarului naţional de emisii.

"Guvernul român a dat-o din nou in bară!", afirmă Sanjeev Kumar, expert în politică de mediu pentru organizaţia britanică non-guvernamentală E3G cu sediul la Bruxelles. "Fiecare certificat valorează între 4 și 6 euro, preț care a scăzut de la suma inițială de 10 euro. România nu a reușit să instaureze un registru propriu-zis și un plan, o schemă de utilizare a acestor certificate. Ţări precum Cehia, Polonia și Ungaria s-au bucurat de beneficiile acestui sistem de investiții, atunci când acestea se tranzacționau la valoarea maximă de10 euro. România a pierdut investitori importanți, deoarece orice țară care a aderat la acest protocol poate investi în industria unui alt stat, cu condiția ca surplusul de certificate să revină țării-investitor. Și acest lucru arată că România nu este suficient de credibiliă nici în privința altor fonduri de care ar putea dispune, cum ar fi cele de coeziune. Este foarte greu să ai încredere în sistemul din România, care exprimă numai incertitudine", afirmă expertul.

Citiţi în ediţia de vineri a ziarului "Adevărul" despre ecourile pe care le-a stârnit în capitala Europei suspendarea României de la tranzacţionarea certificatelor verzi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite