Acorduri energetice via Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană cere mai multă putere în negocierile din domeniul energiei. Dacă un stat membru încheie cu un stat noneuropean un acord bilateral, va fi obligat să anunţe Bruxelles-ul.

„Statele membre vor avea obligaţia de a face schimb de informaţii în legătură cu acordurile internaţionale încheiate cu ţări terţe în sectorul energiei. Sunt incluse aici şi acordurile aflate în curs de negociere", a anunţat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, prezentând noua strategie pentru relaţiile externe ale UE în domeniul energetic. „Comisia propune o abordare coerentă a relaţiilor din domeniul energiei cu ţările terţe. Aceasta presupune îmbunătăţirea coordonării interne, pentru ca UE şi statele sale membre să poată acţiona împreună şi să se exprime cu o singură voce", a afirmat Oettinger.

Comisarul spune că identificarea unor priorităţi „clare" ale UE în domeniul energiei nu e posibilă fără a afla ce şi cum face fiecare stat acest lucru. Comisia Europeană susţine că o astfel de strategie este necesară având în vedere faptul că procentul energiei importate în UE -  80% pentru petrol şi 60% pentru gaze - este în continuă creştere.

„Succesul politicii noastre energetice depinde de o acţiune comună. Dacă vom avea o abordare comună faţă de distribuitorii externi, jocurile altor părţi nu vor mai fi posibile", a spus Oettinger, care a dat exemplul achiziţionării de gaze în comun din zona Caspică. Comisarul pentru energie a mai spus că nu trebuie ca acorduri guvernamentale separate ale unor state membre să pericliteze principiile comune  ale UE deoarece astfel regulile pieţei interne ar fi puse sub semnul întrebării.

Schimb de informaţii

Deciziile luate la nivel naţional şi acordurile statelor membre cu ţări terţe au un impact important asupra dezvoltării infrastructurii energetice şi a aprovizionării cu energie a întregii Uniuni. Comisia apreciază că interesele UE trebuie mai bine promovate în relaţiile cu ţările de tranzit şi cu cele producătoare de energie. Bruxelles-ul cere un mecanism de schimb de informaţii cu privire la acordurile pe care fiecare stat membru le are încheiate cu ţări terţe în domeniul energiei.

Dacă până acum statele membre trebuiau să notifice Bruxelles-ul cu privire la acordurile din domeniul gazelor, procedura ar urma să fie extinsă la toate formele de energie. „Statele membre vor avea astfel obligaţia să ne transmită informaţii cu privire la acordurile existente şi cu privire la stadiul negocierilor", a mai spus comisarul pentru Energie.

"Statele membre vor avea obligaţia să ne transmită informaţii cu privire la acordurile existente şi la stadiul negocierilor."
Gunther Oettinger
comisarul european pentru Energie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite