ANALIZĂ Cine a cerut să nu se ţină congresul socialiştilor la Bucureşti: Ponta sau lideri cheie ai PES?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Segolene Royal
Segolene Royal

Mai mulţi lideri cheie ai socialiştilor europeni, printre care Segolene Royal, fostă candidată socialistă la alegerile prezidenţiale franceze din 2007, le-ar fi cerut colegilor lor din conducerea Partidului Socialist European să se delimiteze de problemele politice din România, potrivit unor surse diplomatice.

Social-democraţii de la Bruxelles nu au făcut niciun comentariu oficial cu privire la congresul programat la sfârşitul lunii septembrie la Bucureşti, după ce, joi, liderul grupului lor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, pentru Mediafax, că PSD ar fi fost cel care a cerut mutarea acestui congres.

Şeful delegaţiei PSD din PE susţine că social-democraţii au vrut să protejeze Congresul PES de "atacurile dezlănţuite ale PDL"

Potrivit unor surse politice europene, în grupurile social-democraţilor se discută intens, de la începutul acestei săptămâni, despre nemulţumirile privind organizarea Congresului PES în România şi variantele mutării lui de la Bucureşti. La reuniunea din Africa de Sud a socialiştilor, mai mulţi lideri europeni, printre care şi preşedintele interimar al PES, Serghei Stanişev, au avut discuţii cu premierul Victor Ponta. 

Socialiştii europeni fug de Ponta

În toamna lui 2011, atunci când Stanişev a fost ales preşedinte interimar al PES, Victor Ponta a venit la Bruxelles şi, după o reuniune de cinci ore (Consiliul şi Convenţia Partidului Socialist European), a ieşit şi a declarat: "Sunt foarte fericit. Viitorul Congres al socialiştilor europeni se va ţine anul viitor la Bucureşti".

Ponta, ales vicepreședinte al Internaţionalei Socialiste

Succesul de a primi găzduirea unui eveniment de o asemenea importanţă politică a trecut mai puţin observat la acel moment. Exact în ziua în care Ponta obţinuse "credit" pentru această acţiune, fundaţia lui Adrian Năstase găzduia o dezbatere pe teme de anticorupţie susţinută de Adrian Severin.

Citiţi detalii de la momentul când Ponta răspundea la „filosofia anti-corupţie" a tandemului Severin-Năstase cu bucuria organizării congresului PES la Bucureşti. "Lăsaţi-mă! Mi s-a împlinit un vis la Bruxelles!"

De ce este important congresul PES

După victoria lui Francois Hollande în Franţa şi căderea guvernelor conservatoare răpuse de măsurile de austeritate, Congresul PES este considerat momentul care marchează revenirea socialiştilor la putere în Europa. În Olanda, sondaje recente arată că socialiştii sunt la egalitate cu liberalii, ultima jumătate de mandat la conducerea Parlamentului European e a socialiştilor nemţi, iar în Europa de Est, instalarea lui Victor Ponta la Guvern părea să confirme eforturile politice ale stângii europene.

La congres, socialiştii urmează să desemneze cel mai important candidat al Europei, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. De asemenea, principiile şi mesajele destinate alegerilor pentru Parlamentul European (unde PPE este acum cel mai mare grup) ar trebui să fie lansate tot la congres. La congresul de unde? Din România, unde criza politică ameninţă statul de drept, iar independenţa justiţiei şi funcţionarea instituţiilor fundamentale ale statului sunt în pericol?  

Primul semnal: Cine se va amesteca la Bucure
şti cu Ponta

Presa franceză avertiza de la începutul acestei luni despre îngrijorările social-democraţilor europeni. "Socialiştii europeni au nevoie ca ordinea să se reinstaleze la Bucureşti, vorbind de o etică ireproşabilă. Este important ca Partidul Social Democrat din România să nu piardă puterea şi să nu aibă probleme de imagine în perspectiva congresului. Prin urmare, socialiştii europeni au nevoie ca judecătorii Curţii Constituţionale să excludă orice dubii privind modul de organizare a referendumului şi să ajungă să valideze demiterea preşedintelui Romaniei, de centru-dreapta, chiar dacă participarea la scrutin nu a fost suficientă", relata site-ul Mediapart.fr.

Unul dintre primii analişti care a atras atenţia asupra faptului că reuniunea politică programată între 27-29 septembrie la Bucureşti va fi un test important pentru grupul politic al social-democraţilor europeni a fost profesorul britanic Tom Gallagher, bun cunoscător al politicii României şi istoriei ei europene.

Prin indiferenţa cu care a reacţionat la acuzaţiile de plagiat, Victor Ponta va reprezenta un test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi la o conferinţă la Bucureşti, comenta Tom Gallagher pentru Financial Times la mijlocul lunii august.

"Ponta este acum un cavaler alb al celor din aşa-numita stângă din România, motivaţi să acumuleze putere şi să facă bani", scria Gallagher.  Lideri socialişti europeni ca preşedintele francez François Hollande, liderul opoziţiei britanice, Ed Miliband, şi reprezentantul socialiştilor europeni Sigmar Gabriel "se vor amesteca printre aceşti campioni ai acumulării primitive" la conferinţa socialiştilor europeni organizată în septembrie la Bucureşti, adăuga Gallagher.

"Va fi interesant de văzut dacă vreunul dintre ei se va scuza pentru neparticipare", conchidea Tom Gallagher în scrisoarea sa intitulată "Ponta cel rece ca gheaţa îi va supune pe socialiştii europeni unui test".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite