Bruxelles-ul poate bloca ACTA. Totul depinde de euroaleşi. Vezi care sunt etapele şi unde poţi să protestezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European nu poate modifica textul tratatului ACTA, poate doar să spună "da" sau "nu", ori să amâne aprobarea lui", a precizat președintele Comisiei pentru comerț internațional, portughezul socialist Vital Moreira, unde acordul ACTA va intra în dezbatere la sfârşitul acestei luni.

Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că nu pot avea nicio implicare în ACTA, un acord internațional, care are nevoie de aprobarea Parlamentului European pentru a intra în vigoare. Comisia pentru comerț internațional este responsabilă cu decizia asupra ACTA, însă și alte comisii, printre care cea pentru libertăți civile.

Deoarece acordul a ridicat probleme legale, Parlamentul European mai poate să ceară Curții de Justiție a UE să verifice compatibilitatea acestuia cu legislația europeană. Cererea poate fi făcută de către o comisie. În acest caz, procedura parlamentară ar fi suspendată până la decizia Curții.

Dacă spunem "NU", tratatul este mort

„Dacă spunem da, Consiliul este autorizat să încheie acordul și să îl facă obligatoriu în UE și celelalte state participante. Devine obligatoriu în cadrul legal UE",a explicat Vital Moreira pentru europarl.europa.eu. „Dacă spunem nu, procesul se încheie și tratatul este mort. Poate fi renegociat, dar cel actual va fi mort. Pentru un nou acord trebuie începută o nouă procedură: o propunere din partea comisiei, un mandat de la Consiliu, negocieri, semnături." În trecut, Parlamentul European a spus „nu" de două ori: în cazul SWIFT și în cel al acordului cu Marocul în domeniul pescuitului.

Cetățenii își pot spune părerea despre acord

Propunerea de text se află deja pe site-ul Parlamentului European, deși nu a fost trimisă oficial deputaţilor europeni. Tot pe site se poate găsi o evaluare a acordului. A fost făcută publică până și opinia serviciului legal al Parlamentului European, care este de obicei confidențială.

Pe 1 martie, comisia pentru comerț internațional va organiza un atelier la care poate participa oricine. Comisarul pentru comerţ Karel De Gucht și-a confirmat participarea. O parte din grupurile politice, în special cele care sunt împotriva acordului, promovează dezbateri pe site-urile proprii. Cetățenii au trimis deja Parlamentului „sute sau mii de emailuri", conform lui Moreira.

O să ajungă providerii de internet poliţiştii lumii virtuale

Eurodeputatul german Bernd Lange din partea social democraţilor susşine că raportul pe ACTA nu va putea fi votat până în vara acestui an. "Mai sunt încă o mulţime de întrebări care aşteaptă răspuns în special legate de felul în care acest cord îi va afecta pe cetăţeni. Nu vrem ca providerii de Internet să devină poliţiştii lumii virtuale", a spus Lange. Europarlamentarul a mai precizat că textul acordului va fi examinat în detaliu şi este posibil ca o opinie legală să fie cerută şi Curţii Europene de Justiţie.

CALENDARUL acordului ACTA în Parlamentul European

- prima dezbatere în comisia pentru comerț internațional: 29 februarie și 1 martie
- dezbateri cu europarlamentari şi Comisia Europeană: 1 martie 2012
- a doua dezbatere: 26-27 martie
- prezentarea proiectului de raport: 25-26 aprilie
- vot în comisie 29-30 mai
- vot în plenul Parlamentului: iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite