100 de zile pentru a salva lumea de efectele crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa merge la reuniunea G20 de la Washington cu soluţii concrete pentru reformarea sistemului financiar. Liderii UE au ajuns la o poziţie comună în ceea ce priveşte mandatul Uniunii pentru întâlnirea de la Washington, dedicată reformării sistemului financiar.

Acţiune coordonată UE – SUA pentru ieşirea din criză. Statele Unite trebuie să recunoască faptul că vremea unei singure monede s-a terminat.

Acestea sunt principalele mesaje cu care delegaţia UE merge săptămâna viitore la summitul G20 de la Washington. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine şi preşedinţia UE, vrea “acţiune rapidă” şi un „calendar clar” al măsurilor care vor fi luate pentru depăşirea crizei.

Ca atare, el a propus un al doilea summit mondial dedicat reformei sistemului financiar, la “100 de zile” după cel din 15 noiembrie, respectiv în februarie 2009. În opinia sa, perioada celor 100 de zile trebuie fructificată ,”pentru a pregăti măsurile de aplicare a principiilor” de reformă a sistemului - transparenţa şi o reglementare mai bună a pieţelor financiare.

Mesaj pentru succesorul lui Bush

În fapt, perioada în cauză va permite noului preşedinte ales al SUA, Barack Obama, care nu va participa la reuniunea din 15 noiembrie, să fie învestit pentru a-şi începe mandatul.

Liderul de la Paris a ţinut să transmită încă un alt mesaj acestuia: că vremea unei singure monede - Sistemul de la Bretton Woods - a trecut, iar Uniunea trebuie privită ca partener şi lider mondial. „Epoca cu o singură monedă s-a terminat. Vrem să rămânem prieteni cu americanii, căci nu vrem să căutăm vinovaţii pentru criza care a plecat din SUA, ci trebuie să acţionăm împreună cu ei, pentru că în spatele nostru sunt milioane de oameni care aşteaptă soluţii“, a spus Sarkozy.

Reformă şi transparenţă

Sistemul de la Bretton Woods stabileşte regulile relaţiilor financiare şi comerciale între statele lumii cele mai industrializate şi este primul exemplu de ordine monetară total negociată, menită să guverneze relaţiile monetare între naţiunile-stat independente.

Liniile cu care Europa merge la Washington sunt cele ale transparenţei şi reformei sectorului financiar, a mai spus Sarkozy, lucruri detaliate de preşedintele României, Traian Băsescu, la conferinţa de presă.

Potrivit acestuia, Uniunea propune participanţilor la reuniunea G 20 patru principii de acţiune comune: reglementarea şi supravegherea instituţiilor de orice gen - financiare, off-shore şi agenţii de rating;  responsabilitate şi transparenţă, mai ales din partea managerilor, pentru a evita acţiuni riscante ale acestora şi cereri de finanţări de la guvern pentru ieşirea din criză.

Alte principii sunt prevenirea crizei şi întărirea rolului FMI, respectiv deţinerea unui rol central, în paralel cu întărirea poziţiei UE alături de SUA în procesul de stabilitate financiară globală. În context, Băsescu a atras atenţia că actuala criză financiară a atins dimensiune mondiale şi există riscul apariţiei de noi focare de criză. Băsescu a anunţat, de asemenea, că statele europene au convenit creşterea plafonului de intervenţie a statului în caz de criză, de la 12 miliarde de euro la 20 de miliarde de euro. 


Sarkozy a propus un al doilea summit mondial dedicat reformei sistemului financiar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite