40.000 de zile de "medical", la Rovinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Complexului Energetic vrea să taie din salariile minerilor, acuzându-i pe ortaci că îşi iau nejustificat concedii medicale. La modă sunt virozele respiratorii Unii medici de

Conducerea Complexului Energetic vrea să taie din salariile minerilor, acuzându-i pe ortaci că îşi iau nejustificat concedii medicale. La modă sunt virozele respiratorii

Unii medici de familie din Rovinari recunosc că mai dau "medicale" şi fără să fie nevoie, pentru a-i ajuta pe mineri să-şi rezolve problemele personale.

Numărul de concedii medicale a crescut faţă de anul trecut cu 7-8%, iar faţă de 2005 şi 2006, cu 15%. Cele 40.000 de zile libere le-au dat de gândit şefilor CE Rovinari şi aceştia intenţionează să taie din salarii.

"Angajaţi din toate categoriile, din subteran şi de la suprafaţă, şi-au luat concedii medicale. Nu ştiu câţi dintre ei au fost cu adevărat bolnavi, nici nu am cum să verific", a precizat Laurenţiu Ciurel, directorul CE Rovinari. Conducerea complexului a decis ca suma ce revine fiecărui salariat din distribuirea profitului să fie în raport cu timpul de muncă efectiv lucrat.

"E ca şi cum acest complex ar fi stat două săptămâni în concediu medical. Nu prea ştim cum să rezolvăm această situaţie, pentru că nu putem contesta parafa unor medici, dar deja lucrurile au luat o turnură mai mult decât nefavorabilă", a mai adăugat Ciurel.

Medical, de culesul viei

Potrivit conducerii societăţii, cele mai multe concedii coincid cu perioada muncilor agricole. Costică lucrează de mai bine de zece ani la CE Rovinari şi spune că "minerii recurg la astfel de tertipuri pentru a-şi rezolva problemele de pe lângă gospodărie. Este perioada strânsului viilor, or mai avea şi porumb".

Alţii recunosc că şi-au luat concedii fictive pentru a-şi rezolva diverse probleme. "Au fost perioade în care mi-am băgat cinci zile de medical. Cred că viroză respiratorie a scris medicul. Eram sănătos, dar am avut treabă cu înmatricularea maşinii", a spus Marius, angajat la CE Rovinari de câţiva ani.

Chiar şi medicii de familie recunosc faptul că uneori mai dau concedii medicale pentru boli închipuite. "Există persoane care ne cer concedii medicale fără să fie foarte bolnavi. Unii ne roagă. Locuind la ţară mai au nevoie de zile libere ca să mai muncească", recunoaşte un medic de familie din Târgu-Jiu.

În cadrul CE Rovinari îşi desfăşoară activitatea un număr de 4.000 de angajaţi. Salariul mediu net este de aproximativ 1.000 de euro.

Angajaţi din toate categoriile şi-au luat concedii medicale. Nu ştiu câţi dintre ei au fost cu adevărat bolnavi, nici nu am cum să verific
Laurenţiu Ciurel, director Complex Energetic Rovinari

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite